MENIU

Anexarea celor 4 regiuni ucrainene, ratificată de Consiliul Federaţiei ruse. Nicio mențiune legată de GRANIȚE

Soldați ruși / Profimedia

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat, marţi, încorporarea celor patru regiuni ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie în Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele şapte luni de conflict, într-o încercare forțată de a acoperi eșecul de pe front cu "victorie" mascată. Culmea ironiei este legată, în continuare, de faptul că ​Rusia pare să nu știe nici la cinci zile după ce președintele Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate suprafața exactă a acestora și spune că încă mai urmează "să se consulte cu populația".

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a celor 4 regiuni ucrainene în urma votului similar care a avut loc, luni, în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Documentele vor ajunge din nou pe masa lui Vladimir Putin pentru semnătura finală, fapt ce va duce la încheierea procesul de anexare formală a celor patru regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat așa-zise "referendumuri" în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi neprezentative. Liderii lumii au condamnat, astfel, la unison decizia lui Putin de a anexa respectivele teritorii, susținând, în context, că nu o vor recunoaște.