MENIU

Ministrul Educaţiei se contrazice în declarații pe tema claselor pentru elevii cu nevoi speciale

<p>Ministerul Educaţiei vine cu schimbări peste schimbări</p>
Ministrul Educaţiei vrea &icirc;nfiinţarea de clase separate pentru copiii cu cerinţe speciale

După ce a decarat că vrea înfiinţarea de clase separate pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, ministrul Educației revine și că susţine că a vrut să spună cu totul altceva atunci când a declarat că se gândeşte să îi grupeze pe elevii cu nevoi speciale.

Într-o declaraţie pentru Hotnews.ro, ministrul susţine că, de fapt, ar fi integrat în şcolile de masă, din şcolile speciale, zeci de mii de copii cu dificultăţi de învăţare şi că nu ar vrea segregare, ci doar să aloce mai mulţi profesori de sprijin.

"Nu! Cum să vreau segregare? Eu am fost ministrul care, pentru prima dată, în perioada 2001-2003, am integrat în școlile de masă, prin trecere de la școlile speciale, circa 30.000 de copii cu dificultăți de învățare! Am spus că dacă în clasele de masă sunt doi-trei copii cu dificultăți de învățare poate reușim să le dăm și un profesor de sprijin", a spus Ecaterina Andronescu.

De altfel, aceasta e negat, tot duminică, la un post TV, intenția de a face clase separate pentru copiii cu dizabilități. „Nici poveste să propun clase să producă segregarea acestor copii, ci să încercăm să îi susținem suplimentar cu un profesor de sprijin. (...) O s-o punem probabil în viitoarea lege a educației. Pe măsură ce vom avea asigurate cadrele didactice, vom încerca să o transpunem și în realitate. Există și în acest moment, dar sunt foarte puțini profesorii de sprijin, din păcate”, a spus Andronescu.

Anterior, ministrul Educaţiei declarase la Digi 24: „Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori. Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea: ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin."

Specialiştii atrag, însă, atenţia că o astfel de schimbare nu va creşte performanţele elevilor vizaţi. Mai ales că toată această modificare îi include pe consilierii şcolari - aceştia sunt atât de puţini, încât nu pot aloca mai mult de două minute fiecărui elev.

În plus, statul a uitat să le vireze măririle salariale promise. Nici părinţii nu sunt de acord cu propunerea Ecaterinei Andronescu.

Măsura este contestată și de membrii UNICEF, aceştia precizând că elevii cu nevoi speciale se integrează mai bine atunci când sunt expuşi diversităţii.

Mai multe articole despre:
Ecaterina Andronescu