MENIU

Andrei Gușă: Zelenski e mai puțin important în ecuația geopoliticii mondiale

Andrei Gușă

Zelenski, un personaj controversat, este mai puțin important în ecuația geopoliticii mondiale decât își doresc unii, cert este că se bazează pe talentul său actoricesc în acțiunile sale, susține Andrei Gușă într-un editorial pentru solidnews.ro.

Încă de la începutul așa-zisei operațiuni speciale a Rusiei în Ucraina, Volodimir Zelenski a fost considerat un personaj controversat. Iubit de către unii oameni, luat în zeflemea de către alții, dar un lucru este cert: în ecuația geopoliticii mondiale, Zelenski este mai puțin important decât și-ar dori prima categorie de oameni, și mai important decât și-ar dori cea de-a doua categorie. Comediantul ajuns lider suprem al țării sale. Actorașul care a ajuns erou. Într-un fel, ni se lasă impresia că scenariul jucat de Zelenski se vrea a fi o adaptare din celebrul film Gladiatorul – Commodus: (n.r. despre generalul Maximus) „Generalul care a devenit sclav. Sclavul care a devenit gladiator. Gladiatorul care a sfidat un împărat. Povestea izbitoare!” Zelenski, cel care îl sfidează pe Putin. Zelenski, cel care ordonă în mai toate parlamentele țărilor europene. Zelenski, cel care inspiră poporul ucrainean să lupte până la ultimul om, iar victoria le va asigura o renaștere din cenușa rămasă în urma războiului, scrie Andrei Gușă într-un editorial pentru solidnews.ro.

Marius Ghilezan a descris acest război, încă de la debutul său, eu l-aș asemăna mai degrabă cu un film clasic hollywoodian, mai notează Andrei Gușă. Zelenski în rolul unui super erou/James Bond/etc., Putin în rolul personajului negativ, villain-ul (ticălosul, cuvânt folosit de americani pentru personajul negativ). Se potrivește mănușă, mai ales că este rus. Și este de notorietate faptul că în timpul războiului rece (și nu numai), s-au făcut zeci, poate chiar sute de filme după scenariul acesta. (unii conspiraționiști ar zice că pentru a ne pregăti de scenariul actual), mai scrie aceeași publicație. În cazul în care argumentul meu nu vi se pare suficient, ce ziceți de următorul paragraf:

„Ucraina intră în scenariul orwellian cu ”Big Brother” în megafoane
Ucrainenii din toată țara vor fi alarmați prin megafoane de pericolele războiului, pe modelul prin care ”Big Brother” îngrozea populația în romanul ”1984” al lui Orwell. Nu e glumă, Zelenskiy și ai săi au comandat înregistrarea de mesaje cu vocea personajului Luke Skywalker din ”Războiul Stelelor” care va anunța 5 tipuri de pericol, atac cu rachete, bombardament, lupte de stradă, radiații și amenințare chimică. N-am altă explicație pentru o asemenea butaforie decât aceea că ZeleVogue nu vrea să mai rateze apariția la decernarea Oscarurilor în 2023 și acționează pe față în mod similar unei regii de film, cu megabuget asigurat însă din taxele plătite de către noi cei din UE.
” (https://solidnews.ro/alte-stiri/2022/12/18/sapte-stiri-de-comentat/)

În tot cazul, dacă nu este cert faptul că Zelenski joacă un rol regizat de altcineva, este cert faptul că Zelenski se bazează pe talentul său actoricesc în acțiunile sale din poziția de lider maxim al Ucrainei, mai scrie Andrei Gușă. Poate că nici nu ar avea pe ce altceva să se bazeze. Însă, o întrebare care a încolțit în mintea multor oameni este următoarea:

Ce este în mintea lui Volodimir Zelenski?

Dacă la începutul acestui film în urma cărora au murit sute de mii de soldați, și în urma cărora suferă zeci de milioane de oameni (din păcate, suferința este singura consecință reală presupusă de un război), scenariul părea să facă sens, acum este evident că nu se mai poate afirma același lucru. Marea majoritate a europenilor sunt împotriva acestui război, susține Andrei Gușă în editorialul din solidnews.ro. Este foarte probabil ca marea majoritate a Ucrainenilor să fie la rândul lor dispuși să cedeze teritorii în schimbul păcii. Iar rolul lui Zelenski pare că s-a defectat. Dacă acum câteva luni, orice țară care nu îi cânta ode lui Zelenski sau nu îl primea în parlament să-și prezinte ordinele etc, era considerată pro-Rusia, acum nu mai este chiar așa. Zelenski a ratat la mustață premiul Nobel pentru pace. Zelenski nu va fi lăsat să țină o cuvântare în cadrul finalei Cupei Mondiale. Macron va accepta sportivii ruși la Jocurile Olimpice de la Paris, cu toate că Zelenski este împotriva acestui lucru. În aceste condiții în care postura lui Zelenski de unic etalon moral este brutal contrazisă, celebrele liste Myrotvorets, asasinarea adversarilor politici, interzicerea limbii ruse și distrugerea cărților ruse, interzicerea partidelor de opoziție, confiscarea bunurilor opozanților (și rușilor), interzicerea bisericii ortodoxe, suprimarea mass-mediei, respectiv paradigma de a lupta până la ultimul ucrainean, toate aceste măsuri promovate de către Zelenski devin nepopulare, probabil chiar și pentru propriul popor. Regele este gol, concluzionează Andrei Gușă în editorialul pentru solidnews.ro.