MENIU

Andrei Gușă: "Am priceput de ce e mereu la modă Țiriac, deși nu merită. E cel mai vechi securist în viață!"

Ion Țiriac

Seria dezvăluirilor despre miliardarul Ion Țiriac și relația sa cu fosta Securitate continuă. Andrei Gușă vorbește într-un nou articol publicat de solidenews.ro despre faptul că Țiriac - sau „Titi Ionescu”, așa cum era „alintat” - va sărbători anul acesta, pe 11 iulie, "nici mai mult nici mai puțin de 60 de ani de securism". Autorul articolului subliniază faptul că afilierea la vechea securitate pare să fi fost motivul pentru care Ion Țiriac "ne este prezentat ca un mare campion în tenis, când este evident faptul că acesta a fost un tenismen mediocru, sau în cel mai bun caz un tenismen de calitate". 

În copilărie, datorită poziției familiei mele pe scena politică/mass-media din România, am beneficiat de anturajul multor oameni importanți, anturaj care de cele mai multe ori se solda cu prietenii strânse. Probabil că eram un copil simpatic. Acum circa 15 de ani, citeam revista Capital Top 300, care îl desemna pe Ion Țiriac cel mai avut Român. (aceasta era revista mea preferată, alături de Promotor și gazetele de sport) Încă de pe atunci, m-a intrigat nonșalanța exacerbată de care dădea dovadă acest personaj, nonșalanță care îmi insufla o puternică impresie de falsitate. Dintre toți, acesta dădea cea mai puternică dovadă de impostură, și asta tocmai pentru că încerca, prin fiecare propoziție emisă, să nege evidentul. Nonșalanța de a nu se justifica niciodată, certifica faptul că o justificare de bun simț nu există. La scurt timp după lecturarea acelei reviste, m-am găsit la o plimbare în Herăstrău, alături de tata și de Generalul Iulian Vlad, eu postându-mă la câțiva metri în spatele lor – bunul simț îmi indica faptul că discută chestiuni de bărbați. Asta până când am auzit pronunțându-se numele Țiriac. Amintirea revistei fiind proaspătă, m-am interpus între ei:

„– Domnule General, ce părere aveți despre Ion Țiriac? Cum a ajuns atât de bogat?

– Ei, măi Andi măi, nu am o părere foarte bună …

– De ce? Este <<miliardar de carton>>??

– Timpul le va scoate la iveală pe toate, măi Andi …”, răspunsese Generalul enigmatic, însemn că scurta noastră discuție se încheiase. M-am retras, cu coada între picioare. Dar de atunci a planat deasupra mea senzația că ceva legat de acest Țiriac este cusut cu ață albă. Prea era tot timpul la modă. Prea nu îl incomoda nimeni din presă. Prea era prezentat el ca omul care a inventat roata în România. Întrebarea era, de ce?

Ion Țiriac, cel mai vechi securist din România

Iar răspunsul mi-a fost dat ieri, prin articolul publicat de solidnews.ro (https://solidnews.ro/parteneri/2023/01/06/ion-tiriac-cel-mai-batran-informator-in-viata-60-de-ani-vechime/).

„Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament:

Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate.

Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR.

Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate.

Notele pe care le voi da le voi semna cu numele de Titi Ionescu.

11.07.1963”, se arată în documentul publicat de solidnews.ro.

 

 

Surse foto: solidnews.ro

Ion Țiriac, sau „Titi Ionescu”, așa cum era „alintat”, va sărbători anul acesta, pe 11 iulie, nici mai mult nici mai puțin de 60 de ani de securism. În sfârșit, ne putem da câteva răspunsuri. Se pare că acesta este motivul pentru care Ion Țiriac este ridicat în slăvi pentru întoarcerea lui din Germania, „pentru a ajuta România” (sic!), când este evident faptul că banii strânși la acel timp, împreună cu relația cu vechea securitate, făceau din România piața perfectă pentru Ion Țiriac. Să nu uităm faptul că Țiriac, sau „Titi Ionescu” dacă preferați, era un om înstărit la acel timp, dar adevărata avere a acumulat-o în România. Probabil că afilierea la vechea securitate este motivul pentru care Ion Țiriac ne este prezentat ca un mare campion în tenis, când este evident faptul că acesta a fost un tenismen mediocru, sau în cel mai bun caz un tenismen de calitate – niciun rezultat notabil la simplu, singurele rezultate notabile din cariera lui au fost la dublu, în postura de partener al marelui Ilie Năstase. Se pare însă, că Țiriac a fost un bun jucător de hochei pe gheață, dar probabil că povestea aceasta nu este destul de trendy pentru a fi propagată (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Țiriac). Tot afilierea la securitate este probabil motivul pentru care Țiriac a fost lăsat/ajutat activeze pe piața bancară și de asigurări, în condițiile în care aceste piețe sunt cvasi-monopolizate de străini, iar Țiriac nu pare să fi avut vreo mare expertiză în domeniul financiar (https://www.zf.ro/zf-24/adio-banca-ion-tiriac-omul-afaceri-isi-vinde-ultimele-45-actiuni-unicredit-tiriac-italienilor-promit-vor-face-oferta-primii-actionari-bcit-detin-4-4-banca-14397720). Până și fundația lui Țiriac a primit titlul de utilitate publică, obținând astfel multiple beneficii, mai ales de ordin reputațional (https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25917048-fundatia-lui-ion-tiriac-doilea-cel-mai-bogat-roman-primeste-statut-utilitate-publica-guvern-avere-are-2022-omul-afaceri.htm). Totuși, care este utilitatea publică a lui Ion Țiriac?

Miliardarul cu 30 de copii din flori

Cea mai mare utilitate publică a lui Ion Țiriac pare a fi numărul impresionant de moștenitori pe care îi lasă în spate. 33 la număr, dintre care 30 neoficiali (https://www.realitatea.net/stiri/actual/ion-tiriac-dezvaluie-ca-are-33-de-copii-dintre-care-doar-3-legitimi-miliardarul-vrea-sa-le-imparta-averea-in-mod-egal_63b2839c27900b6914047d32). (ceva miroase putred cu această moștenire, de ce ar fi dezgropat tocmai acum secretul dezonorant al celor 30 de copii din flori?) În afară de ei, nu rămâne mare lucru. O colecție de mașini care nu au niciun fel de întrebuințare socială. Afaceri fără finalitate, de tip Unicredit, care au fost vândute la străini (https://www.zf.ro/zf-24/adio-banca-ion-tiriac-omul-afaceri-isi-vinde-ultimele-45-actiuni-unicredit-tiriac-italienilor-promit-vor-face-oferta-primii-actionari-bcit-detin-4-4-banca-14397720). Țiriac zice ca activează în imobiliare, dar nimeni nu a auzit de vreo mare clădire ridicată de acest om (spre deosebire de alți români mai puțini bogați, cum ar fi George Copos sau Mohammad Murad). Țiriac s-a lăudat cu faptul că va face o mare universitate, în beneficiul românilor, dar nu a mai făcut nimic (https://www.zf.ro/info/tiriac-vrea-sa-investeasca-150-200-mil-euro-intr-un-campus-pentru-o-universitate-sportiva-17248689). A făcut în schimb o grădiniță în Africa (https://ziare.com/ion-tiriac/tiriac-gradinita-africa-namibia-educatoare-1764494). Țiriac ne dă lecții de moralitate, ne ceartă că nu avem o mentalitate sănătoasă, că nu vrem să ne plătim taxele (https://ziare.com/ion-tiriac/ion-tiriac-miliardar-romani-taxe-stat-1778387), în timp ce el și-a mutat toate activele în Panama (https://playtech.ro/stiri/de-ce-isi-vinde-ion-tiriac-afacerile-ce-face-cu-banii-miliardarul-roman-463648). Țiriac ne dă lecții de patriotism, când domnia sa a mutat până și turneul de tenis de la București pe care îl patrona – un cost mic, la averea dumisale -, tocmai la Budapesta! (https://sport.hotnews.ro/stiri-tenis-24558247-ion-tiriac-turneu-bucuresti-licenta-atp-avea-loc-belgrad-serbia-mutat-budapesta.htm) Ion Țiriac rămâne un bătrân trist, îndrăgostit de propria legendă. Legendă falsă, creată cu ajutorul vechii securități. Țiriac nu lasă în spate nimic altceva în afară de cei 33 de urmași, dintre care 30 au crescut fără tată, și o mare dâră de dioxid de carbon provocată de celebrele sale curse cu avionul privat. Este trist faptul că cel mai bogat om din România este și cel mai bătrân securist. Acest fapt ne face să părem o țară de mâna a treia.

P.S.: Cărui fapt se datorează încrederea nelimitată pe care vechea securitate i-o atribuie lui Ion Țiriac? Să fie vorba de unele detalii infamante din tinerețea domniei sale, care pot oricând să fie scoase de la naftalină?