MENIU

Andrei Gheorghe va fi incinerat. Sergiu Nicolaescu a dorit același lucru și a fost scandal

Andrei Gheorghe, regretatul om de radio și televiziune, va fi incinerat sâmbătă. Nu este prima personalitate care alege această variantă, dar o astfel de procedură intră în conflict cu normele bisericești ortodoxe. În 2013, regizorul Sergiu Nicolaescu a fost incinerat, iar acest lucru a provocat un scandal uriaș în spațiul public.

Biserica Ortodoxă Română interzice, în cazul incinerărilor, orice asistenţă religioasă, invăcând o reglementare de la începutul secolului trecut.
 
Andrei Gheorghe nu este prima personalitate de mare mărime care va fi incinerată, în loc să fie îngropată.
 
Regizorii Liviu Ciulei și Sergiu Nicolaescu, actorul Ilarion Ciobanu, cântăreaţa Doina Badea sau politologul Silviu Brucan sunt printre cei care au transmis familiilor că-și doresc ca, după moarte, trupul să li se transforme în cenușă.
 
Și alte mari personalități, din trecutul ceva mai îndepărtat, se află pe lista celor care au vrut să fie incinerați. Este vorba de Mircea Eliade, de Grigore Antipa, de mareşalul Ion Antonescu (dar într-un context mult mai tragic și greu, după ce a fost executat de regimul stalinist pentru “înaltă trădare”.
 
Singurul crematoriu din București este Vitan Bârzeşti, inaugurat în 1934. Cel mai vechi crematoriu, Cenuşa, a fost închis în 2003, pentru că nu mai putea fi reabilitat pentru a îndeplini normele europene de mediu.