MENIU

Andrei Baciu, vicepreședinte CNCAV: Implicarea politicului, principala cauză a EȘECULUI vaccinării anti-COVID-19 în România

De ce a eșuat campania de vaccinare în România - Ce răspunde Andrei Baciu, de la Ministerul Sănătății

Andrei Baciu, membru PNL și secretar de stat în Ministerul Sănătății, a admis că o cauză pentru eșecul campaniei de vaccinare anti-coronavirus în România este implicarea politicului. Acesta mai spune că principalii responsabili pentru eșecul vaccinării, mai ales în rural, sunt chiar primarii de la țară sau din orașele mici. 

Referitor la campania de vaccinare, Andrei Baciu a explicat că aceasta „a fost contaminată de discuţii neconstructive din sfera politică”.

„Ăsta e unul din principalele motive pentru care lucrurile nu au mers atât de bine cum ne-am fi dorit cu toții. Fix un astfel de registru: Implicarea politicului într-o chestiune științifică. (...)

La nivel de partid au fost discuții de a impulsiona activitatea de vaccinare, cel puțin în PNL. TNL a avut acțiuni în toate județele din România, au avut discuții, fără nicio legătură cu politic. Noi am lucrat instituțional, nu politic, pe partea de vaccinare. (...) 

În cazul vaccinării, orice om politic nu ar trebui să aibă alte acțiuni decât cele care să ducă la o îmbunătățire a ratei de vaccinare. Orice altă chestiune nu are cum să aibă un efect favorabil asupra comunității tale. Politica este despre leadership, despre oameni. Orice acțiune care nu se traduce în efecte și impacte pozitive pe vaccinare... e contraproductivă pentru politician până la urmă”, a declarat, vineri, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

„Putem să ne uitam la primarii care s-au implicat, din ce partid fac ei parte. Nu cred că asta trebuie să fie ce generează motivația de a face absolut orice pentru sănătatea comunității pe care o ai. Am putea avea și discuții concrete. Pentru autoritățile locale care nu s-au implicat în campania de vaccinare, evident că, în astfel de localități, riscul de a avea o incidență care crește accelerat și ține comunitatea locală închisă, în funcție de legislația în vigoare, nu e decât o consecință a lipsei tale”, a adăugat Baciu.

Întrebat cine e vinovat pentru eșecul campaniei de vaccinare în rural, Andrei Baciu susține că autoritățile locale din orașele mici și primarii poartă vina principală și că „e de-a dreptul revoltător ca în august să ai primari care să nu fi făcut acțiuni de promovare a vaccinării. E absolut inadmisibil”.

„Să comparăm Bucureștiul cu un sat care n-a avut un medic de familie în ultimii 10 ani. În București te poți vaccina într-o oră oriunde dorești. Într-o comunitate locală poate să vină guvernul, și autoritățile, și ministrul să-ți dea toate informațiile, să existe ample acțiuni de comunicare pe toate canalele de comunicare, dacă la nivel local, într-o astfel de comunitate, unde, să presupunem că sunt 1000 de oameni din care 500 ar vrea să se vaccineze, dacă autoritățile locale nu organizează un centru de vaccinare, cum se vaccinează acei 500 de oameni? Trimitem echipe mobile, dar dacă tu nu ai o acțiune aplicată de comunicare în care tu să pregătești acea comunitate, realmente cum faci, te duci cu o caravană și cu o portavoce și zici bună ziua am venit?!

Este de-a dreptul revoltător să vă spun sincer ca în luna august să ai în continuare autorități locale care nu au făcut absolut niciun fel de acțiune de a le oferi posibilitatea vaccinării cetățenilor din localitatea respectivă. Este absolut inadmisibil!”, a spus Andrei Baciu, vineri, la o televiziune de știri.

În România, rata de vaccinare coronavirus este de aproape 31%, în timp ce infectările cu noua tulpină Delta au explodat, iar situația tratării bolnavilor de COVID-19 din spitale devenind din ce în ce mai dificil de gestionat pe zi ce trece.