MENIU

Andrei Baciu: Cazurile de COVID cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri. Prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine

Andrei Baciu - Secretar de stat în Ministerul Sănătății

Previziunile specialiștilor pentru luna septembrie, de care ne mai desparte foarte puțin timp, privind pandemia de coronavirus sunt în continuare sumbre. O demonstrează cifrele, dar și declarațiile făcute de autoritățile în domeniu. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, susține, astfel, că „prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, trăgând atenția asupra faptului că noile cazuri de infectare cu COVID-19 "cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri". 

„Situaţiile sunt diferite, primul val faţă de ceea ce se întâmplă acum, însă pe proiecţiile şi pe schemele pe care le aveam desenate şi analizate de către experţi suntem pe ceea ce au prognozat a fi scenariul 4, scenariul care descrie o tulpină, un virus cu astfel de rată de contagiozitate specifică acestei tulpini Delta care este mult mai contagioasă decât tulpina iniţială.

Vedem deja, de la o săptămână la alta, schimbăm cifra din faţa mediei de cazuri noi din fiecare zi. Suntem deja în a doua zi cu peste 500 de cazuri. Din nefericire, acesta este trendul şi aceasta este prognoza epidemiologică pentru perioada următoare. Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, a declarat  Baciu, la un post TV.

Numai în ultimele 5 zile am fost peste 200 de cazuri noi înregistrate în doar 24 de ore, cu un maxim atins marți, 17 august, când au fost raportate 544 de astfel de cazuri, urmat de 541 de cazuri miercuri, 18 august.

Cu doar câteva zile în urmă, mai exact, sâmbătă, 14 august s-au înregistrat 408 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Duminică, 15 august, au fost raportate 323 de cazuri noi în vreme ce luni, 16 august, au fost înregistrate doar 286 de astfel de cazuri. 

Secțiile de Terapie Intensivă au început și ele să se aglomereze. La raportarea de ieri, 146 de bolnavi cu COVID-19 erau internați în stare gravă la ATI. În plus de asta, în prezent, numărul total de persoane internate cu COVID-19 în unitățile medicale este de 1.085. 

 
Mai multe articole despre:
andrei baciu coronavirus cazuri covid septembriei