MENIU

Anchete în cazul bileţelelor SRI

Anchete peste anchete în cazul bileţelelor prezentate de către liderii PSD, în care ar fi implicate mai multe instituţii publice, în special Serviciul Român de Informaţii.

Social-democraţii au acuzat SRI că, la solicitarea lui Traian Băsescu, ar fi căutat informaţii compromiţătoare despre judecătorii Curţii Constituţionale şi ar fi verificat la Tribunal dosare de faliment. Verificări se fac acum în cadrul Ministerelor de Interne şi al Justiţiei, în interiorul CSM şi al SRI.

PSD susţine că prim-adjunctul şefului SRI, colonelul Florian Coldea este implicat în ambele cazuri. Primul se referă la o hârtie pe care sunt notate numerele dosarelor solicitate de către CNSAS în cazul a trei judecători de la Curtea Constituţională.

Mircea Geoană, cel care a dat publicităţii notiţa a spus că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, i-ar fi cerut lui Coldea informaţii compromiţătoare despre respectivii magistraţi. Prim-adjunctul directorului SRI, a recunoscut că el a scris nota,
dar a susţinut că a verificat de fapt informaţii apărute în presă, conform cărora judecători ai Curţii Constituţionale ar putea fi şantajabili.

Audiat la Comisia parlamentară, Coldea nu a putut preciza cum au ajuns notiţele sale de birou în mass-media sau la PSD. Al doilea scandal a izbucnit la câteva zile după dezvăluirea lui Mircea Geoană, când Dan Nica a anunţat că PSD deţine alte notiţe, prin care SRI cerea unităţilor din teritoriu să facă verificări la tribunal, cu privire la dosarele de faliment înregistrate între 2002 şi 2003.

Ţinta a fost tot Traian Băsescu, despre care social-democraţii au spus că i-ar fi chemat la Cotroceni pe Coldea, pe Monica Macovei şi pe Vasile Blaga, cărora le-ar fi dat această temă. Toţi au negat această întrevedre, iar SRI a negat, iniţial, chiar şi documentele prezentate de PSD.

SRI a revenit asupra declaraţiei, atunci când social-democraţii au arătat înscrisurile complete şi au spus că sunt hârtii originale, dar se încadrează în categoria informaţii publice. SRI a mai susţinut că s-au cerut situaţii numai în Dâmboviţa. Comisia parlamentară de control va face un raport în care va spune dacă vreun reprezentant al acestui serviciu a încălcat legea, CSM va analiza dacă independenţa justiţiei a fost afectată, iar ancheta internă a SRI va stabili cum au ajuns notele în presă.
Mai multe articole despre:
SRI anchete