MENIU

Anchete după tragedia din Botoșani: Colegiul Medicilor s-a autosesizat - Medicii de gardă, audiați 6 ore după moartea Alexandrei Ivanov

Colegiul Medicilor din România anunță că s-a autosesizat în cazul tragic de la Spitalul Județean Botoșani, unde Alexandra Ivanov, gravidă în 13 săptămâni, a murit după ce nu a primit niciun fel de îngrijiri medicale. A fost deschisă o anchetă disciplinară, a precizat CMR, după ce tânăra femeie de 25 de ani și-a dat ultima suflare după 7 ore de chinuri, lăsată singură pe patul de spital. Iar medicii, asistentele și infirmierele care au fost de gardă în acele ore și au ignorat-o total au fost audiați timp de mai multe ore pentru a da explicații despre lipsa măsurilor în acest caz dramatic.

 

Primele măsuri după cazul tragic al femeii de 25 de ani, însărcinată în 13 săptămîni cu al patrulea copil, care a fost lăsată să moară pe patul de spital. Alexandra Ivanov nu a avut parte timp de 7 ore, de la internarea la Spitalul „Mavromati” din Botoșani, de vreo intervenție pentru a-i opri suferința din partea cadrelor medicale de gardă. A murit, singură, în chinuri, la sfârșitul săptămânii trecute, în dimineața zilei de 18 august.

Personalul medical care era de gardă în noaptea în care Alexandra a venit la spital și a fost lăsată să moară a stat aproape șase ore la audieri, relatează Realitatea PLUS. Atât medicii, cât și asistentele și infirmierele au fost chemați să dea explicații.

Colegiul Medicilor din România a anunţat, de miercuri, că instituţia s-a autosesizat, prin colegiul teritorial din Botoşani, şi face anchete disciplinare cu privire la medicii implicaţi în cazul de la Maternitatea ”Mavromati” din Botoşani, unde Alexandra Ivanov, o tânără cu sarcina oprită din evoluţie, a murit după ce timp de şapte ore nimeni nu a îngrijit-o, potrivit stiribotosani.ro.

”Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorităţi şi factori de decizie, instituţii, organizaţii, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariţie a situaţiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat. Anchetele care se află acum în desfăşurare pot să aducă şi vor aduce clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Esenţial este ca aceste concluzii ale anchetelor să conducă la îmbunătăţirea cadrului legal şi de funcţionare a sistemului medical, iar astfel de cazuri să nu se mai repete. Trebuie creat un mecanism eficient, cu rol de prevenire şi de protejare a celor implicaţi, pacienţi şi medici, deopotrivă”, transmite, printr-un anunţ postat pe Facebook, miercuri după-amiază, Colegiul Medicilor din România.

Între timp fostul șef al DSP Botoșani, Monica Adăscăliței este noul manager al Spitalului Județean Botoșani. Ea a fost în centrul unui scandal în timpul pandemiei când figura cu 16 gărzi pe lună în două spitale și era și șefă DSP, potrivit Realitatea PLUS. Angel Călin, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, a fost eliberat din funcţie, la cinci zile după moartea Alexandrei.

Alexandra Ivanov a murit de edem pulmonar, ca urmare a unei insuficiențe cardio-respiratorii, potrivit certificatului medical constatator al decesului. În plus, în document se precizează ce a stat la orginie: „sarcină oprită oprită în evoluție complicată infecțios”.

 

Iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că s-a început o anchetă și au fost sesizate alte insitutuții pentru investigarea cazului.

„Acest eveniment nu a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie”, a declarat Alexandru Rafila.

Cazul este investigat acum de Poliție, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Ministerul Sănătății.

 

Proteste la Botoșani, după moartea Alexandrei Ivanov

 

Protestele în stradă au continuat miercuri seară, 23 august, pentru a cincea zi consecutiv, după decesul tinerei femei. Oamenii cer dreptate pentru Alexandra, tânăra moartă la maternitate după ce a fost lăsată să agonizeze 7 ore. 

În fața Spitalului, oamenii au ieșit în stradă pentru a cincea zi consecutiv și au cerut să se facă dreptate pentru Alexandra. Zeci de persoane s-au alăturat familiei gravidei moarte și au venit în coloane de mașini, cu claxoanele pornite spre spital. Aproximativ 300 de mașini au participat la marșul de protest.

Șoferii au lipit pe mașini poze cu Alexandra și mesaje „Nu am aer” sau „Vinovații să fie pedepsiți”.

Aceștia au creat și un grup de Facebook., de sprijin pentru familia acesteia: „Eu sunt Alexandra”. La protestul de miercuri seară, coloana de mașini a fost însoțită și de echipaje de poliție.

Candele și mărturisiri sunt lăsate de aproape o săptămână în fața spitalului din Botoșani, relatează presa locală.

Medicii de gardă audiați, conducerea DSP Botoșani, schimbată

 

Tot miercuri, medicii de la Spitalul din Botoșani care au fost de gardă în noaptea în care Alexandra a murit după 7 ore de agonie au fost chemați să dea explicații în fața polițiștilor unde au stat șase ore, potrivit Realitatea PLUS.

La conducerea Spitalului Județean Botoșani a venit fostul șef al DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, aflată și ea în trecut într-un scandal, potrivit Realitatea PLUS. Aceasta preluase conducerea DSP în aprilie 2020. La începutul lui 2021, deja lucra în spitalele pe care instituția sa le controla: Dorohoi și Botoșani. Tot atunci, femeia a avut în total 16 gărzi pe lună la cele două spitale. Femeia a acceptat să preia acum frâiele unității sanitare, după ce fostul manager, Angel Călin a fost demis. De altfel, bărbatul în cauză avea zero experiență în domeniul sănătății și era un fost lăcătuș mecanic, relatează Realitatea PLUS.

 

 

Chinurile prin care a trecut Alexandra Ivanov în cele 7 ore de dinaintea morții, în care a fost ignorată total de medici: „Nu am aer”

Alexandra Ivanov, de 25 de ani, mamă a trei copii, de 1, 4 și 5 ani, și însărcinată în 13 săptămâni, a ajuns la maternitatea „Mavromati” din orașul său natal, Botoșani, cu dureri mari în zona abdominală. A transmis și mai multe mesaje medicului ei, rugându-l să o ajute cu un chiuretaj, anunțându-l că evoluția fătului s-a oprit. Au fost făcute publice și mesajele dintre ea și soțul său. Toate sunt mesaje grăitoare pentru chinul prin care trecea tânăra femeieScurtele sale  și cu speranța că medicii o vor face bine. Emblematice rămân cuvintele transmise de femeie în ultimele clipe de viață, către mama sa: „Nu am aer”, în mesajul transmis vineri, 18 august, ora 7:05. 

Potrivit unui raport preliminar întocmit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani și făcut public, Alexandra Ivanov a fost internată pe 17 august, la ora 23:30, cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare".  

Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.

De la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic și un medicament, până la 07:35, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire", se arată în raport. 

"În intervalul orar 23:30 – 00:45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă. În intervalul orar 00:45 – 07:35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07:35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8:20 declarându-se decesul", se mai precizează în raportul făcut public de DSP.