MENIU

Anchetatorii au încheiat cercetările la locul în care s-a prăbușit planorul dispărut

Cercetările efectuate de specialiști la locul prăbușirii planorului dispărut la începutul lunii august s-au încheiat, a precizat, duminică, prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci.

"Am fost informat că cercetările la locul prăbușirii aparatului de zbor s-au încheiat în jurul orei 13,00, urmând ca rămășițele cadavrului să fie coborâte de pe munte și transportate la Serviciul de Medicină Legală Brașov. În ceea ce privește epava planorului, aceasta va fi coborâtă luni cu elicopterul, pentru că este nevoie de o defrișare a pădurii pe câțiva metri, pentru a permite efectuarea manevrelor de către pilotul elicopterului. La fața locului au fost prezenți duminică și membrii familiei pilotului, care au fost ajutați să urce până în zona Muchia Cheii, o zonă foarte dificilă, unde se ajunge cu dificultate", a precizat prefectul, citat de Agerpres.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Brașov, Ciprian Aldea, a declarat că toți specialiștii care s-au deplasat în zonă pentru cercetări vor coborî la sediul Poliției din Poiana Brașov cu ajutorul unor mașini de teren, care îi așteaptă în vârful Masivului Postăvarul, potrivit sursei citate.

"De la sediul Poliției din Poiana Brașov se vor deplasa cu cadavrul la Serviciul de Medicină Legală Brașov. Zona în care se află epava aparatului de zbor este în continuare securizată și va fi păzită și pe timpul nopții de jandarmi. După ce se va defrișa pădurea în locul în care se află epava, resturile acesteia vor fi ridicate luni cu elicopterul, cel mai probabil cu ajutorul unor plase speciale care se folosesc în asemenea situații", a explicat purtătorul de cuvânt.

Epava planorului dispărut în ziua de 6 august și rămășițe ale pilotului Mircea Crăciun, în vârstă de 56 de ani, au fost găsite sâmbătă în zona Muchia Cheii din Masivul Postăvarul de către un turist. Acesta a semnalat epava la Serviciul de Urgență 112, la ora 11,45.

Misiunile de căutare a pilotului și planorului au durat mai bine de o lună, fiind implicați jandarmi montani, salvamontiști, pădurari, polițiști, voluntari și chiar membri ai familiei pilotului.

Căutările au fost efectuate pe diverse trasee montane din județul Brașov, cât și în județele învecinate — Covasna, Harghita, Prahova, Argeș, Bacău, Buzău—, dar fără rezultat.

Pe lângă ATV-uri și șenilate, în căutările efectuate s-au folosit și elicoptere, avioane ale Aeroclubului României, dar și drone performante.

Pilotul Mircea Crăciun era considerat cel mai experimentat pilot român de planor de distanță.