MENIU

Anchetă la ISU și la Ambulanța de la Botoșani: "Intervenţia a fost una din Evul Mediu”

Anchetă la ISU și la Ambulanța de la Botoșani: "Intervenţia a fost una din Evul Mediu”

Cazul tânărului înecat la Tudora, judeţul Botoşani, în după-amiaza zilei de duminică, a intrat în atenţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Operaţiunile recuperare a trupului au stârnit o adevărată furtună la nivelul ISU Botoşani. La această situaţie s-a ajuns după ce imagini filmate de persoane aflate pe malul Siretului, care surprind operaţiunile căutare şi preluare a trupului neînsufleţit al tânărului înecat, au ajuns pe o reţea de socializare şi ulterior la cunoştinţa secretarului de stat Raed Arafat. Acesta a cerut imediat clarificări şi a demarat o anchetă prin intermediul ofiţerilor DSU. Astfel toţi cei implicaţi au dat ieri explicaţii pentru acţiunile întreprinse la faţa locului.

Sub presiunea şefilor de la DSU, care au caracterizat intervenţia ca fiind „una din Evul Mediu”, reprezentanţii ISU Botoşani au făcut aprecieri legate şi de activitatea celor de la Ambulanţă, dar şi de faptul că victima trebuia luată în alt mod. „Echipajul de la Ambulanţă, format dintr-un asistent şi un ambulanţier, a examinat vizual victima şi, din ceea ce mi-au spus colegii, a afirmat că există semne evidente că persoana era deja decedată şi nu mai este cazul să aplice manevrele de resuscitare. Cadrul medical de la Ambulanţă trebuia să aplice manevrele de resuscitare”, a precizat colonelul Cristian Amarandei, şeful ISU.

În cadrul ISU un ofiţer şi un subofiţer sunt anchetaţi în privinţa modului de intervenţie, urmând ca în urma cercetării să suporte consecinţele, anume sancţiune verbală, avertisment sau retrogradare.

În cursul după-amiezii de ieri, o comisie formată din doi membri DSU, coordonată chiar de şefa SMURD Moldova, medicul Diana Cimpoeşu, şi doi membri ai IGSU a ajuns la ISU Botoşani. La ISU a fost chemat şi echipajul de ambulanţă care a fost la caz şi directorul medical al unităţii.

Sursa: monitorulbt.ro