MENIU

Anchetă la Chișinău, în urma scandalului vaccinărilor preferențiale. Prețul URIAȘ cu care s-ar vinde dozele de vaccin

Campania de vaccinare antiCovid

Anchetă de proporții la Chișinău, acolo unde responsabili ai Ministerului Sănătăţii verifică informaţiile potrivit cărora şefi de raioane, primari, dar şi rude ale acestora s-au imunizat în mod preferenţial cu vaccinurile anti-COVID ce erau destinate, de fapt, lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi persoanelor vulnerabile. Potrivit unor oficiali, o doză de vaccin s-ar fi vândut cu 200-300 de euro.

"Ministerul Sănătăţii a lansat o anchetă pentru a stabili dacă s-au produs nereguli în procesul de vaccinare. Astfel, listele tuturor celor vaccinaţi vor fi verificate", a declarat Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.ro.

Potrivit oficialului de la Chișinău, autoritățile au fost sesizate încă de la începutul campaniei de vaccinare, "prin primit anumite telefoane şi sensibilizări din partea mass-media", în legătură cu posibilele nereguli.

"A fost instituită o comisie care să monitorizeze situaţia privind procesul de vaccinare, cazurile unde există suspiciuni de nerespectare a etapelor imunizării, (comisie) care va prezenta toate concluziile la Ministerul Sănătăţii, iar instituţia va raporta situaţia. Suspiciuni există până la proba contrarie", a precizat Revenco, fără să prezinte cazuri concrete în acest sens.

Consilierul prezidenţial pentru sănătate Alla Nemerenco declarase anterior că "zeci de consilierii locali şi socrii şi soacrele lor, primari, diferiţi şefi - de restaurante, de bănci sau magazine" s-au vaccinat peste rând, conform Ştiri.md.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ea menţiona că medicilor incluşi pe listele de vaccinare nu li s-a mai administrat vaccinul pentru că au fost imunizate alte persoane. Potrivit acesteia, o doză de vaccin s-ar fi vândut cu 200-300 de euro.

Scandalul cu privire la vaccinările preferenţiale s-a declanşat după ce avocatul Ştefan Gligor a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit unor surse, în raionul Edineţ au fost imunizaţi, peste rând, anumiţi consilieri raionali ai Partidului Socialiştilor (PSRM) şi apropiaţi ai acestora, potrivit presei din Chişinău.

Campania de vaccinare anti-Covid din Republica Moldova a început pe 2 martie, cu mult mai târziu faţă de alte ţări europene, din cauza lipsei de ser.

România a donat până în prezent, în două etape 72.000 de doze de vaccin. Vorbim despre un prim lot de 21.600 de doze, care a ajuns la Chişinău în urmă cu o lună și de alte 50.400 de doze de vaccin AstraZeneca oferite de guvernul de la Bucureşti pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România.