MENIU

Ancheta explozivă marca ANCA ALEXANDRESCU, în județul Tulcea. Cum se pierd milioane de euro, pe proiecte inutile

Anca Alexandrescu a demarat o nouă anchetă de amploare în județul Tulcea, care a beneficiat de una dintre cele mai mari infuzii de fonduri europene nu numai din România, ci din întreaga Uniune. Realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel va analiza modul în care zeci de milioane de euro s-au îndreptat spre investiții care s-au dovedit a fi inutile, în timp ce proiecte pe care comunitatea locală le așteaptă de decenii bat pasul pe loc.

Prima descindere a Ancăi Alexandrescu, însoțită de expertul în energie Dian Popescu și de jurnalistul de investigații Mihai Belu a fost șantierul falezei din Portul Tulcea, a doua cea mai mare investiție din zonă, făcută din fondul european de 1,1 miliarde de euro.

 

"Vreo 300 de milioane de euro s-au cheltuit cu podul de la Tulcea la Brăila. A 2-a mare investiție, cu care se și laudă președintele Consiliului Județean, este faleza din Portul Tulcea, care a costat aproape 50 de milioane de euro.

 

Ne-am uitat la granitul care urmează să fie folosit ca pavaj. Din informațiile pe care le am, a fost adus din China, deși în Tulcea se prelucrează granit de calitate superioară. Am de gând să merg și la Bursa de pește care, ce să vezi, după ce a fost inaugurată cu mare fast în aprilie 2019, pe vremea Vioricăi Dăncilă, n-a funcționat decât o zi.

 

Un alt exemplu este Aeroportul din Tulcea. Sunt sigură că v-ați dori să veniți cu avionul, la o aruncătură de băț de Deltă, dar nu există nicio cursă directă aici, dor curse private sau zboruri de antrenament. Anul acesta au fost 2 pasageri, tot anul trecut au fost vreo 70. Cu toate acestea, nu l-a oprit nimic pe Sorin Grindeanu să aloce dezvoltării aeroportului din Tulcea, anul trecut, 180 de milioane de lei. Bani nu sunt pentru dragare și pentru a face canalul Sulina să fie navigabil tot timpul anului, dar pentru aeroport sunt 180 de milioane de lei, deși nu-l folosește nimeni. Dar și nu credeți că nu va fi trafic! Va fi chiar și o cursă charter, dar nu pentru a aduce turiști în Deltă, ci pentru a-i duce în Antalia.

Am să vă arăt și unde și-au făcut puncte de lucru cei care au păcălit autoritățile și, spun ei, au păcălit și autoritățile europene, până la proba contrarie. Au venit în Tulcea, au deschis punct de lucru, au luat milioane de euro din bani europeni și duși au fost, fără să facă nimic aici."

 

Anca Alexandrescu a arătat că în incinta în care au fost amenajate "punctele de lucru" nu mai există nicio urmă a existeței acestora, pentru că plăcile cu numele firmelor au fost date jos.

 

"Aici se aflau punctele de lucru, construite în baza unei chichițe puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării, pentru investiții in Delta Dunării Și-au făcut puncte de lucru, au luat minim 2 milioane de euro și au plecat, gurile rele spun că unele dintre utilajele cumpărate cu acei bani au ajuns să lucreze prin Ungaria. Când am ajuns noi aici, au șters urmele, au dat firmele, au rămas găurile si urmele panourilor.

Stânga: peretele pe care se aflau panourile firmelor. Dreapta: imagine de arhivă cu același perete. 


Cel mai important popas al echipei noastre va fi la drumului județean care leagă Tulcea de Chilia Veche. Vorbim de o cale de acces pe care localnicii o așteaptă de-o viață, dar din cauza certei dintre 2 politicieni locali, actualul președinte al CJ Tulcea și un fost parlamentar PSD lucrurile nu se mișcă, iar oamenii așteaptă.

Expertul în energie Dian Popescu a atras și el atenția asupra unor aspecte legate de amenajarea falzei din Tulcea care ar trebui să atragă imediat atenția autorităților de control.

"Chiar și la prețuri supraestimate, 50 de milioane de euro înseamnă cam 8 kilometri de autostradă, aici avem 1800 de metri. La sumele astea, aici ar trebui să ne învârtim după soare și să fie marmură naturală pe jos, nu granit din China" a afirmat Popescu.

"Noi avem și date că o parte din banii europeni ajung la anumite personaje care sunt în jurul puterii politice de aici: un fost șef al SRI-ului local, administratorul județului, consilieri și tot așa. Banii se învârt într-un cerc închis aici," a precizat Anca Alexandrescu.

Jurnalistul de investigații Mihai Belu a punctat și faptul că sume uriașe sunt folosite. cel puțin aparent, fără a aduce niciun folos comunității locale ."În afară de faptul că banii se duc către persoane din sistem, așa cum am văzut și în multe alte locuri, problema este că se li duc pentru ceea ce nu trebuie. Chiar și dacă ar ajunge către reprezentanți ai establishmentului local, dacă ei ar face niște lucruri utile, tot ar fi ceva".

"Ei au făcut lucruri utile pentru ei, și-au făcut inclusiv clinici medicale, cabinete", a completat realizatoare Anca Alexandrescu.