MENIU

Anchetă după ce o femeie s-a aruncat în gol, în Capitală, după 36 de ore de negocieri

Un nou caz de sinucidere ridică semne de întrebare privind modul în care autorităţile intervin în astfel de situaţii. În Capitală, o femeie s-a aruncat ieri de pe un bloc şi a murit, după ce a stat aproape 40 de ore pe marginea terasei. În urma tragediei, a fost declanşată o amplă anchetă.

“A murit cu zile. De doua zile o vad ziua aici si n-o salvati. N-a avut o saltea sa-i puna.", este reacţia unui martor.

După mai bine de 36 de ore, femeia în vârstă de 60 de ani s-a aruncat în gol de la etajul opt. Nici negociatorii, nici prietenii, nici vecinii nu au reuşit să o convingă să renunţe la gestul extrem.

"Să negociezi cu un om 34 de ore, sa il tii ca pe un caine sa ii clocoteasca creierii in soare. sunt de juma de zi aici si nu mai pot", spun martorii. Alţii explică: "Trebuia sa puna perne, sa puna niste saltele. Au adus o perna dar nu au umflat-o".

La scenă a asistat îngrozită şi o prietenă a femeii, căreia i s-a făcut rău şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Ea a încercat prin toate mijloacele să-şi ajute cumva prietena.

“I-am spus cuvinte de încurajare, i-am citit şi o rugăciune pentru că ea este o femeie foarte credincioasă, i-am vorbit aşa, de la suflet la suflet cum obişnuiam noi"

Apropiaţii spun că, de doi ani, doamna Elena trăia o adevărată dramă. Unica ei fiică, în vârstă de 26 de ani, a murit din cauza cancerului. Femeia a fost internată cu depresie la Spitalul Obreja. După externare, medicii i-au recomandat să urmeze un tratament, însă nimeni nu ştie dacă a ţinut cont de sfatul doctorilor. Medicul ei a încercat şi el s-o facă să nu se sinucidă.

În toate orele dinaintea tragediei, femeia nu a comunicat cu nimeni. Nici cu cele mai bune prietene care au venit acolo şi nici cu echipa de negociatpori si medici care o asista in aceste momente. A primit insă apă şi mâncare pe care le-a consumat doar după câteva ore dupa ce au fost asezate in dreptul ei.

Înainte să se urce pe terasa blocului unde lucra ca femeie de serviciu, doamna Elena i-ar fi spus administratorului imobilului că vrea să îşi reîntâlnească fiica.

Potrivit studiilor, peste două milioane de români suferă de depresie, care este considerată de specialişti boala secolului.

Problema pernelor de salvare

Raed Arafat: În București nu există perne de salvare. O comisie analizează ce s-a întâmplat 

Secretarul de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat, la Realitatea TVcă o comisie analizează acest caz și evaluează procedurile, care au fost aplicate în încercarea autorităților de salvare a femeii.

"Aici pot sa explic anumite aspecte, dar rugamaintea este sa se ia in considerare ca se afla o comisie si analizeaza tot ce s-a intamplat. Pot aparea si aspecte noi de care nu stiu acum, dupa ce termina comisiaCând apare un astfel de caz, acest lucru poate sa fie din doua situatii: cineva care vrea într-adevar sa se sinucida sau cineva care vrea sa atraga atentia. Aici este vorba clar de cineva care a vrut sa se sinucida. În astfel de situatii se trimit negociatori, care sunt oameni prregatiti, care au avut pregatire si in afara Romaniei. Rolul lor este sa creeze o relatie cu persoana care are aceasta intentie si sa o convinga sa renunte, fara sa determine o miscare care sa o faca sa se arunce.

De la inceput, negociatorii au fost in contact cu doamna, care a primit apa, a mancat ceva, iar, vazand ca nu este nicio scapare, i s-a adus si aceasta perna, care are un rol foarte limitat, din păcate, cu persoanele necooperante. Perna, când a fost adusa, din ce am înțeles, s-a observat că doamna a început să se agite, văzând ca jos este o agitație mai mare, decat cea obisnuita, și atunci s-a luat decizia sa se opreasca umflarea pernei, si sa se mai astepte sa se mai discute cu femeia. Daca persoana simte ca incerci sa o salvezi, ea poate sa se arunce, nu era numai perna, putea sa fie si o paltforma. Acest negociator, care stie ca persoana vrea sa se omoare, trebuie sa o convingă sa colaboreze si cand vede ca accepta, sa ia cea mai buna masura pentru a o salva. Sunt niste proceduri clare. Asta se evalueaza acum. Ce v-am explicat este, din pacate, situatia reala.

"Aceste perne de salvare au fost fabricate în 1981"

Sunt putine in tara. Bucurestiul are platforme de salvare de la inaltime, perna a fost folosita, ultima data, in 28 februarie si era functionala. In Bucuresti nu exista perne de salvare de acest tip si sunt inlocuite de aceste platforme de salvare de la înaltime.

Au fost prezenți, pe langa negociatori, chiar de la Comandamentul pentru Situații de Urgență, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București a fost șeful centrului operațional național, au avut doi negociatori jos, unde erau ei, și unul sus unde era doamna și se menținea legatura intre ei. Negociatorul care discuta cu femeia știe cel mai bine legătura cu ea. Am inteles ca acolo nici macar verbal nu se mai putea comunica.

Platforma e autoscara. Aici trebuie sa intelegem. Numai ca ea o evita, daca ea zicea 'da, vreau sa colaborez', atunci autoscara putea să mearga sa o ia. Dar daca ea vede ca te ridici acolo cu platforma si ea nu vrea, se arunca. Poti sa umfli perna sub persoana respectiva, o vede, nu vrea să fie salvata, trece doi metri dincolo și se aruncă.

Câte perne sunt în această țară?

Sunt câteva zeci de perne, cel mult una pe judet si nu toate judetele au.

De ce s-a cerut această pernă dupa 30 de ore de la semnalarea faptului ca femeia se afla pe bloc?

Acest lucru urmează sa fie lamurit de catre comisia care face evaluarea procedurilor și fiecare moment care s-a întâmplat și o sa avem toate indicațiile. Noi o să vedem ce ne explică colegii care erau acolo și de ce numai atunci au cerut.

Comisia de la Siutghiol v-a mai spus ceva, dacă au fost respectate procedurile?

Normal ca acea comisie a facut o analiza si stiti ca ancheta nu s-a incheiat, dar una este ancheta aviatica si alta este in cazul de accident.

De ce nu au umflat perna în alta parte?

Acele pompe fac un zgomot, se vede. Cum sa o aduca umflata?

Care este utilitatea pernei atunci?

În caz de incendiu, erau folosite de la anumite etaje să sară oameni. Conceptul inițial al lor e să le pui langa un bloc, unde este incendiu, și oamenii sa sara pe ea. Am deja achiziționate platformele care sunt mai performante decat persoana si mai eficiente. Trebuie cumparate si perne.

Cine conduce această comisie de anchetă? 

Este la nivelul Inspectoratului General. Este prima evaluare, daca consideram să fie și o a doua comisie, se numește o comsie peste ea. Este o comisie la nivelul Inspectoratului General, care evalueaza tot ce s-a facut si care ne va da rezultatele.

Când ați fost informat?

Astăzi, în jurul dupa-amiezii, am primit prima informare (...) Era o misiune a Poliției București, când au văzut că nu este șansă ca femeia să fie convinsă, au trecut la o informare mai sus", a spus Raed Arafat.