MENIU

Analiză: Jumătate dintre români cred că purtarea măștii este cea mai sigură protecție anti-COVID

Purtarea măștii în timpul epidemiei COVID Foto: Pixabay.com

Majoritatea românilor au fost afectați de izolarea de două luni impusă de starea de urgență decretată din cauza epidemiei de coronavirus. În același timp, au redevenit optimiști și cred că vom scăpa de pandemia de coronavirus până la sfârșitul accestui an. De asemenea, jumătate dintre români consideră că masca de protecție și gelurile dezinfectante sunt cele mai bune măsuri anti-COVID pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. Acestea sunt principalele concluzii care unui barometru de opinie publicat miercuri.

 

Nouă din zece români (92%) susţin că au fost afectaţi într-un fel sau altul de perioada petrecută în starea de urgenţă determinată de pandemia de COVID-19 şi cred că cele mai eficiente măsuri antivirus sunt reprezentate de folosirea măştii de protecţie şi a gelurilor dezinfectante, arată rezultatele Barometrului de opinie Frames & Hygienium, potrivit Agerpres.

Conform cercetării, din totalul persoanelor intervievate, numai 6% susțin  că nu au fost afectate de restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus, în timp ce 2% nu au răspuns la chestionar.

Cum s-au protejat românii în pandemie. Ce cred despre purtarea măștii

Cei mai mulţi folosesc masca sanitară ca mijloc de protecție - 47% o consideră cea mai eficientă măsură împotriva COVID-19. De asemenea, 39% dintre români folosesc foarte des produsele dezinfectante.

În afară de masca de protecţie şi produsele dezinfectante, 9% dintre români consideră că este foarte importantă și o igienă corespunzătoare, iar 5% spun că distanţarea socială drept o barieră importantă în prevenirea extinderii îmbolnăvirilor.

Dezinfectanţii (geluri, spray-uri etc.) şi-au găsit un rol semnificativ în obiceiurile de consum, produsele dezinfectante pe bază alcool 70%, avizate de Ministerul Sănătăţii fiind în prim-plan. Mai mult de jumătate (56%) dintre respondenţi au declarat că au folosit produse dezinfectante de mai multe ori pe zi, iar 32% o singură dată pe zi, în timp ce 10% dintre cei chestionaţi au afirmat că au folosit astfel de produse uneori, nu în fiecare zi, şi numai 2% că nu le-au folosit vreodată.

De asemenea, 48% le-au folosit la cumpărături sau în alte zone de activităţi sociale, 28% la serviciu şi 21% acasă.

Când cred românii că vor scăpa de coronavirus și ce spun despre imunizarea de masă

Peste două treimi (67%) dintre cei chestionaţi sunt foarte convinşi că vom scăpa de coronavirus până la sfârşitul anului 2020, în timp ce numai 22% dintre respondenţi cred că pandemia va dura mai mult timp.

61% dintre români consideră că sfârşitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin, 22% spun că imunizarea de masă va juca un rol important în această evoluţie, iar 12% estimează că tehnologia şi măsurile de siguranţă şi securitate vor fi decisive în acest demers.

Barometrul de opinie a fost realizat de compania de consultanţă Frames în perioada 29 iunie - 2 iulie 2020, online şi prin telefon, pe un eşantion de peste 2.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 70 de ani, reprezentativ din punct de vedere geografic, la nivel naţional.

Principalele atribute ale grupului ţintă sunt: persoane active, angajaţi, manageri, antreprenori, cu studii medii (43%) şi superioare (57%), participanţi activi la viaţa socială.