MENIU

ANAF vrea să verifice contractele de închiriere și anunță controale și sancțiuni

ANAF i-a luat in vizor pe proprietarii de apartamente închiriate care nu îşi declară veniturile. Inspectorii fiscali vor verifica toate contractele de inchiriere, vor merge si intr-o campanie de informare, apoi vor trece la acţiuni de control si sanctiuni pe masura, a anuntat preşedintele Fiscului, potrivit Realitatea TV.

”Daca nu vreti, nu vi se face contract neaparat. Bine, se face un contract intre dumneavoastra si doamna care ramane la dumneavoastra, nu se inregistreaza. Adica nu plateste nimeni nimic. De exemplu, celor care lucreaza la MAI le deconteaza, dar daca nu aveti nevoie sa va deconteze cineva nu aveti nevoie de un contract la circa financiara”, spune un proprietar de apartament.

Asta aud clienţii de la aproape toţi agenţii imobiliari. Contractele rămân nişte hârtii, iar proprietarul încasează un venit lunar. Convine mai tuturor, însă nu şi Fiscului. Preşedintele ANAF vrea să combată evaziunea fiscală din chirii.

”Vrem sa pornim sa discutam cu administratorii de bloc in blocurile mai mari, unde stim ca exista zone sensibile. Primul pas este sa informam si sa stie la ce sa se astepte. Pasul doi e sa mergem in control si sa sanctionam”, a declarat președintele ANAF, Dragoș Doroș.

Preşedinţii de asociaţii de locatari, dar şi administratorii de bloc nu văd însă cum ar putea ANAF să-şi pună planul în aplicare.

”A dovedi că cineva este chiriaş într-un apartament presupune mai multe vizite ale organelor de poliţie pentru dovedirea că aceştia locuiesc mai mult de 15 zile în apartament. Depinde dacă proprietarul este doritor să plătească impozitul... oricum, ori chiriaşul, ori proprietarul trebuie să plătească această sumă”, a explicat Eugen Berceanu, un președinte de asociație, la Realitatea TV.

Dacă totuşi planul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va funcţiona şi veniturile la stat vor creşte, atunci taxele se vor resimţi în preţul chiriei.

Potrivit legii, nedeclararea veniturilor din chirii se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei.

PROMOTIE IMPORTANTA LA eMAG! TOATE OFERTELE CU REDUCERI POT FI CONSULTATE AICI!