MENIU

ANAF se pregătește să dea iama peste afacerile de familie. Cum va verifica dacă frați și surori au mai multe firme?

Acțiunea de control ar urma să înceapă în aprilie (foto: ANAF)

ANAF pregătește un val de controale la firmele de familie. Ministerul Finanțelor își va concentra atenția asupra impozitelor pe care le plătesc români care își dezvoltă afacerile în cadrul familiei. Acțiunile ar urma să înceapă la jumătatea lunii aprilie. 

ANAF pregătește verificări pentru soții sau frații care sunt asociați în firmele din România, a anunțat Marcel Bolo. Acesta a explicat că inspectorii fiscali vor să elimine posibilitatea ca două firme sau două microîntreprinderi deținute de membri ai aceleiași familii să beneficieze, ambele, de impozite reduse de 1% sau 3% pe cifra de afaceri, potrivit Capital.ro.

În cadrul aceleiași familii, va fi permisă o singură microîntreprindere, iar cealaltă firmă va fi supusă impozitului pe profit de 16%, astfel încât să se obțină venituri mai mari pentru bugetul statului.

 

"În cazul în care discutăm despre un frate și o soră, care pot avea, de exemplu, nume diferite, cele două microîntreprinderi nu pot fi înregistrate în cadrul aceleiași familii, iar una dintre ele va trebui să plătească impozitul pe profit.

Va fi cu siguranță o provocare pentru inspectorii ANAF, mai ales că în primele două luni ale anului, deficitul bugetar este de aproximativ 30 de miliarde de lei. Această sumă imensă lipsește din bugetul de stat și practic statul se vede nevoit să se împrumute pentru a-și putea acoperi cheltuielile cu pensiile și salariile. Prin această măsură, ministrul Finanțelor crede că va reuși să atragă mai mulți bani", a explicat Marcel Boloș, la un post TV. 

 

 

Mai multe articole despre:
anaf firme de familie frate sora impozit minim