MENIU

ANAF a pierdut un proces cu o firmă care făcea afaceri cu Rusia

ANAF a pierdut în primă instanță procesul cu o firmă românească pe care a amendat-o pentru că a transportat din Rusia placaje din lemn. Materialul era produs de două fabrici controlate de Alexei Morașov, considerat cel mai bogat om din Federația Rusă și un apropiat al președintelui Vladimir Putin. 

Magnatul a fost adăugat pe lista UE cu ruși sancționați pe 28 februarie 2022, la patru zile după invadarea Ucraineni. A doua zi după ce decizia a intrat în vigoare, o firmă românească de transport a primit și preluat două comenzi din partea unui client din Republica Moldova.

Transporturile trebuiau făcute din două localități ruse. Marfa a fost adusă și livrată peste Prut în aceeași lună. 

Către sfârşitul lunii mai 2022, ANAF – Antifraudă a mers în control la firma românească şi i-a aplicat o amendă de 30.000 de lei, confiscându-i totodată banii încasaţi din transporturile de marfă din Rusia.

Firma a contestat măsurile ANAF şi a câştigat în primă instanţă, însă decizia nu e definitivă.

Mordaşov, fondatorul şi proprietarul conglomeratului Severgroup, care include printre multe altele gigantul siderurgic şi minier Severstal, controlează indirect şi producătorul de placaje din lemn Sveza, care operează mai multe fabrici de profil în Federaţia Rusă.

Mai multe articole despre:
anaf rusia severstal antifrauda republica moldova amenda