MENIU

Ana Birchall: "Suntem în pericol să returnăm şi mai mulţi bani Comisiei Europene: încă 80 mil. euro"

Anna Birchall

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, a explicat, într-o intervenţie telefonică la emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bogdan, că România este în pericol să trebuiască să returneze -pe lângă ei aproximativ 30 de milioane de euro- încă 80 de milioane de euro, bani europeni necheltuiţi în acelaşi program destinat tinerilor.

Deputata Ana Birchall: "Eu mi-aş fi dorit să nu am dreptate, dar sunt un om cu proprietatea cuvintelor. Astăzi adevărul a ieşit la iveală, Comisia Europeană a solicitat oficial returnarea celor aprope 30 de mil. de euro necheltuiţi într-un program pentru tineri, foarte important.

Am văzut tot felul de manipulări şi tot felul de tentative de a încerca să se ascundă acest adevăr, dând dovaă de lipsă de respect: motivaţia cererii de returnare e simplă, nu s-au respectat cerinţele minime de aplicare a regulamentelor, în special a articolul 23 alineatul 1.

Tehnic banii au fost pierduţi din mai, acum avem această confirmare oficială.

Suntem obligaţi ca banii să îi dăm înapoi voluntar, ori să ne fie reţinuţi. Nu s-au trimis cereri de plată la Bruxelles pentru bani, acesta e motivul.

Eu cred că suntem în pericol să returnăm şi alţi bani, cel puţin încă 80 de milioane de euro, dacă nu sunt autorităţi de management.

E o problemă de sistem, în 2006 am iniţiat un proiect în care vroiam să începem să pregătim oameni care să atragă fonduri europene, ori în ultimii ani avem aceşti specialişti. Am primit o scrisoare semnată de 100 de experţi, într-un program foarte important. Ei nu doar critică, ci vin şi cu soluţii, pentru că e o problemă sistemică, care se agravează de la an la an.

De două luni de zile ministrul nu face decât să sfideze activitatea Comisiei.

Ai ghidurile pentu programul Garanţia pentru tineri....tu le pui la sertar şi vrei să faci altele?

Ne lăudăm că avem 2 miliarde intraţi în România, e bine să nu ne lăudăm cu munca altora, pentru că sunt pe facturile pe anul trecut. Pe munca acestui ministru nu avem niciun euro intraţi ca grad de absorbţie.

Vreau să îmi explice ministrul public de ce de 8 luni sunt încă facturi neachitte...efectul e că se pune presiune pe beneficiari, le falimentează firma practic şi înregistrează datorii la ANAF şi după aceea nu mai au voie la alte proiecte. Iar scuza ministrului, că se pot plăti până la finalul anului, e reală...dar nu înseamnă că nu se pot plăti mai devreme.

Suntem mandataţi ca şi comisie să facem o analiză corectă, noi facem politica României, nu o politică de partid, să vedem unde au fost greşeli, i-am adresat nenumărate întrebări şi nu ne răspunde, practic sfidând şi blocându-ne activitatea", a concluzionat deputata Ana Birchall, la Realitatea TV.