MENIU

Americanii scot la înaintare avionul secret de luptă F/A-XX. Vehiculul SF, destinat misiunilor periculoase

Avionul secret de luptă al Marinei americane apare, pentru prima dată, într-o propunere de buget. Proiectul F/A-XX, avion de generația a 6-a, este în prezent discutat de autoritățile americane, care dezbat sumele alocate acestuia.  F/A-XX va fi al treilea avion de acest tip după NGAD și bombardierul strategic B-21.

Oficialii Forțelor Navale americane solicită aproximativ 1,53 miliarde în bugetul apărării din 2024 pentru dezvoltarea aeronavei de luptă de generație următoare, numită deocamdată F/A-XX, scrie defenseromania.ro.

Într-o propunere de buget total al apărării SUA pentru anul 2024, de 842 miliarde de dolari, care include o majorare cu 5,2% a salariilor militarilor precum şi fonduri suplimentare pentru muniţii, suma alocată proiectului F/A-XX poate părea una normală.

Cu toate acestea, după cum remarcă publicația americană The Drive, fondurile alocate sunt cu mult mai mari comparativ cu alte proiecte de cercetare destinate Marinei americane.

Astfel, submarinul de atac de ultimă generație va primi 545 de milioane de dolari în 2024, în timp distrugătorului de generație următoare i se alocă  187 de milioane de dolari.

Inclusiv pachetul de upgrade Block IV la avionul de generația a cincea F-35 cu un buget de 1,088 miliarde de dolari este sub solicitarea pentru proiectul F/A- XX.

Suma solicitată pentru proiectul F/A-XX reprezintă 5% din întreaga cerere de cercetare și dezvoltare a Marinei pentru anul fiscal 2024

Cele 1,53 miliarde de dolari solicitate pentru F/A-XX reprezintă aproximativ cinci procente din întreaga cerere de cercetare și dezvoltare de 26,9 miliarde de dolari a Marinei pentru anul fiscal 2024, remarcă The Drive.

Această bugetare arată clar că Marina consideră că F/A-XX este esențial nu numai pentru viitoarele sale planuri de aviație tactică, ci și pentru viitorul în general Forțelor Navale americane.