MENIU

Amenzi pentru Liceul Pedagogic din Timişoara. CNCD acuză: Discriminare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat Liceul Pedagogic din Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Motivul? Criteriile de selecție pentru admiterea în clasa pregătitoare.

Liceul este acuzat de discriminare de CNCD și a fost amendat cu 2.000 de lei, iar inspectoratul școlar cu 4.000 de lei.

„Criteriile de selecţie pentru clasa pregătitoare aplicate de Liceul Pedagogic Carmen Sylva din Timişoara reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. 1 şi art. 11 alin. 1 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, avizarea favorabilă a acestor criterii de către Inspectoratul Şcolar al judeţului Timiş intră sub incidenţa art. 2 alin. 4 al Ordonanţei. S-a aplicat amendă contravenţională în cuantum de 4.000 lei inspectoratului, şi 2.000 lei liceului, conform prevederilor art. 26 alin.1, din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În conformitate cu prevederile art. 26 alin. (1) din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reclamaţii vor publica în mass-media şi pe propriile pagini de internet un rezumat al hotărârii în speţă. Vot: în unanimitate a celor prezenţi (8 voturi)”, scrie în comunicatul CNCD.

Liceul Pedagogic din Timișoara a instituit patru criterii de selecție pentru copiii care urmau să fie înscriși în clasa pregătitoare, care au fost considerate de unii discriminatorii. Unul dintre criterii este ca părinții sau bunicii să fie sau să fi fost cadre didactice, altul este ca unul dintre părinți sau bunici să lucreze la Liceul Pedagogic, alt criteriu este ca viitorul elev să aibă frați care sunt înscriși la Liceul Pedagogic, iar altul este ca bunicii sau părinții să fi absolvit cel puțin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic. Liceul a impus acest reguli din cauza afluxului mare de cereri în clasa pregătitoare.

Sursa: Ziua de Vest