MENIU

Amendată pentru că ar fi avut 128 km/h în localitate, dar a scăpat de sancțiuni. Greşeala Poliţiei

Amendată pentru că ar fi avut 128 km/h în localitate, dar a scăpat de sancțiuni. Greşeala Poliţiei

O şoferiţă din Brăila, oprită de Poliţie şi amendată pentru depăşirea limitei legale de viteză, în baza unei înregistrări radar, a câştigat în instanţă procesul cu IPJ Brăila, susţinând că a circulat regulamentar, după ce a arătat că Poliţia nu poate demonstra fără niciun dubiu că maşina ei este cea surprinsă de aparat cu 128 de km la oră.

După ce, iniţial, la prima instanţă, a pierdut procesul deschis Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila, Tudoriţa C. a câştigat, luna trecută, la Tribunalul Brăila, procesul prin care a contestat şi a cerut anularea procesului verbal în baza căruia a fost sancţionată cu 1305 lei şi suspendarea permisului pe o perioadă de 6 luni. Şoferiţa a fost oprită la câteva sute de metri de punctul în care, potrivit procesului verbal întocmit de agent, aparatul radar a surprins maşina ei circulând cu 128 km/h, pe DJ 202, în localitate. Femeia a susţinut încă de la început că nu a circulat cu viteza indicată de radar.

Instanţa a apreciat că înregistrarea de pe CD-ul radar nu este relevantă ca să justifice sancţiunea.

Conform OUG nr.195/2002, republicată, nerespectarea regimului de viteză stabilit se constată de către Serviciul Poliţiei Rutiere prin mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, iar în materia depăşirii limitelor de viteză, contravenientul se află în imposibilitatea absolută şi obiectivă de a face dovadă contrară celor consemnate în procesul-verbal de contravenţie. Potrivit considerentelor deciziei instanţei de apel, publicate pe rolli.ro, în această situaţie, sarcina probei revine organului constatator care trebuie să dovedească, prin mijloacele tehnice din dotarea sa, săvârşirea contravenţiei. Poliţia n-a putut demonstra fără niciun dubiu că, într-adevăr, maşina surprinsă cu 128 de km la oră a fost cea condusă de Tudoriţa C.

Potrivit adevarul.ro, femeia a avut de partea sa CD-ul cu înregistrarea radar făcută de IPJ Brăila, pe care nu se poate identifica lizibil numărul maşinii surprinse depăşind viteză legală. În plus, potrivit CD-ului, maşina care circulă cu 128 de km la oră în momentul înregistrării radar a fost surprinsă rulând cu aceeaşi viteză şi prin punctul în care şoferiţa a oprit la semnalele echipajului de poliţie, iar femeia a arătat, astfel, că nu maşina ei nu poate fi una şi aceeaşi cu cea monitorizată de radar din moment ce în acel punct s-a oprit.




Mai multe articole despre:
radar viteză radar