MENIU

Ambasadorul Israelului, David Saranga: Să nu uităm memoria Holocaustului, să nu lăsăm să se audă doar vocea extremismului

David Saranga (foto twitter)

Vocile extremismului nu trebuie lăsate să nege memoria Holocaustului și a celor care au murit nevinovați, a afirmat ambasadorul Israelului în România, David Saranga, într-un discurs rostit cu ocazia Zilei comemorării Holocaustului. Diplomatul a amintit de faptul că, prin măsurile luate în privința recunoașterii greșelilor din trecut, România poate fi dată exemplu în regiune. La ceremonie a participat și Alexandra Păcuraru, realizatoarea emisiunii "Legile Puterii" de la Realitatea Plus. 

"Au trecut 8 decenii de la tragedia Holocaustului, dar ura, violența și antisemitismul sunt încă prezente în societățile noastre. În momente de criză ele devin tot mai prezente. Să nu rămânem indiferenți, indiferența este cel mai mate inamic al democrației. Indiferența este cel mai mare inamic al memoriei. Să nu lăsăm să se audă doar vocea extremismului. În acei ani de atrocități, peste strigătele de ajutor ale victimelor, peste focurile de arme de pe străzi s-a lăsat tăcerea și complicitatea oamenilor. este datoria noastră, a tuturor, de a alege educația în locul indiferenței pentru a împiedica repetarea unor astfel de orori," a declarat Saranga. 

Oficialul israelian a dat România drept exemplu pentru asumarea trecutului și promovarea memoriei Holocaustului. "Vorbind sincer despre trecut putem proteja valorile și libertățile care stau la baza democrației. Fie memoria lor binecuvântată!" a mai afirmat Saranga. 

În 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, pentru a marca data la care forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Rezoluţia îndeamnă toate naţiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului şi să încurajeze dezvoltarea de programe educaţionale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. 

Mai multe articole despre:
ambasada israelului Holocaust extremism