MENIU

"Ambasador România". Nelson Mandela, model pentru o lume întreagă

Ambasador România. Nelson Mandela, model pentru o lume întreagă

Şi-a dedicat întreaga viaţă unei singure valori: libertatea. Şi a luptat pentru libertatea tuturor. Este vorba de Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. Ambasadorul Republicii Africa de Sud a vorbit, în cadrul emisiunii "Ambasador România", despre eroul luptei împotriva apartheidului.

"În 1994 am devenit liberi, dar Nelson Mandela a fost arestat în 1961, din cauza implicării sale în confruntările directe. Şi el şi-a petrecut 27 de ani din viaţă în spatele gratiilor. Așa vezi o persoană care este dispusă să îşi dea viaţa pentru libertate şi cât de importantă este libertatea. El votează pentru prima oară în viaţa lui la 76 de ani, în 1994. Şi eu am votat pentru prima oară la 45 de ani. Şi mulţi tineri nu apreciază îndeajuns faptul că pot vota la 18 ani. Dar noi nu am votat la 18 ani. Mandela a votat doar de două ori. Pentru că s-a stins din viaţă. Așa că pentru noi, democraţia și libertatea sunt lucruri pe care le păstrăm în suflet și le preţuim. Mii de oameni au murit pentru această democraţie", a declarat, la Realitatea TV, în emisiunea "Ambasador România", E.S. Dna Thenjiwe Ethel Mtintso,
Ambasadorul Republicii Africa de Sud.

Întrebată cum era Nelson Mandela ca om, E.S. Dna Thenjiwe Ethel Mtintso a replicat: "Sunt, într-adevăr, printre norocoşi. Când vorbim despre Nelson Mandela, noi îl numim Tata. Eu am fost foarte norocoasă pentru că, atunci când eram în exil, a venit să ne viziteze. La acel moment eram în Uganda. L-am întâlnit pentru prima dată în Uganda. Şi a avut un impact uriaş asupra mea. Eram în 1992, în anul în care a fost eliberat. Eram în tabără, iar el a venit să ne viziteze acolo. Avea o asemenea prezenţă... Chiar şi fără să vorbească. Doar uitându-te la el... Toţi plângeam. Eram peste o mie de oameni şi toţi plângeam."