MENIU

Altă controversă! Cu mască sau fără mască la ora de Sport? Ce răspunde ministrul Educației - VIDEO

elevi la școală coronavirus Foto: Pixabay.com

Sorin Cîmpeanu nu este de acord cu obligativitatea purtării măștii la orele de Educație Fizică. Ministrul Educației spune că este „deranjat” de faptul că nu se ajunge la un punct comun cu Ministerul Sănătății pe această temă. Declarațiile au fost făcute, sâmbătă seară, în exclusivitate, în emisiunea 100%, la Realitatea PLUS.

 

Deși Sorin Cîmpeanu a declarat că, în această săptămână, „lucrul care mi-a creat cea mai mare satisfacție a fost bunul mers al vaccinării cadrelor didactice”, și că, tot în această săptămână, lucrul care l-a deranjat este legat de obligativitatea purtării măștii la orele de Sport.

Ministrul Educației spune că România ar fi singura țară din Europa în care elevii sunt obligați să poarte mască la aceste ore. Acesta susține că există și studii medicale care ar demonstra că măștile nu sunt benefice în timp ce copiii fac un efort fizic.

„Mă deranjează întârzierea cu care ajungem la o concluzie comună, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, cu privire la obligativitatea purtării măștii pe timpul orelor de Educație fizică.

Suntem în continuare singura țară din Europa care avem această prevedere - obligație de purtare a măștii în timpul orelor de Educație Fizică.

Am văzut studii făcute de medici, eu nu am competențe medicale. Studiile medicale demonstrează neajunsurile pe care le aduce purtarea măștii le aduce elevilor, copiilor în timp ce derulează activități care presupun efort fizic”, a spus Sorin Cîmpeanu, sâmbătă seara, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.

Potrivit HotNews.ro, în majoritatea țărilor europene, masca nu este obligatorie la orele de sport, dar poate fi recomandată, iar în majoritatea cazurilor, acestea se desfășoară în aer liber sau nu se organizează, cum este în Cehia de exemplu. În Italia, puternic afectată de epidemia de coronavirus în primul val, în multe regiuni este obligatorie masca în timpul orelor de sport, fiind permisă prezența fără mască dacă se stă la distanța regulamentară de doi metri.
 
Austria - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, dar poate fi recomandată în cazurile în care este necesar.
Belgia - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.
Bulgaria - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.
Cehia - nu se organizează ore de educație fizică.
Estonia - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.
Finlanda - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.
Franța - organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, nefiind obligatorie purtarea măștii.
Italia - regiunea Veneto: purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică este obligatorie pentru activitățile desfășurate în interior. Elevii pot renunța la mască numai dacă este menținută constant o distanță fizică de cel puțin 2 metri. Este așteptată o recomandare în acest sens din partea Ministerului Educației, iar regiunile vor decide asupra modalităților concrete în care aceasta va fi aplicată.
Luxemburg - purtarea măștii este obligatorie pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 ani care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică.
Slovenia - purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică. Sunt deschise doar școlile din învățământul primar.
Spania - legea stabilește excepția de a nu purta o mască atunci când se orele de educație fizică se practică individual și în aer liber sau când, ca urmare a naturii activităților, utilizarea unei măști este incompatibilă. În exercitarea competențelor lor, comunitățile autonome pot impune condiții mai restrictive și stabilit propriile reglementări în acest sens.
Suedia - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.