MENIU

Alina Mungiu-Pippidi: Ca aceste morţi să nu fie inutile trebuie să ieşim din societatea asta

<p>Alina Mungiu Pippidi </p>

"O tragedie care putea fi evitată", aşa descrie Alina Mungiu-Pippidi incendiul din Clubul Colectiv care a dus la pierderea a 31 de vieţi. 

"Şi ca aceste morţi să nu fie inutile trebuie să ieşim din societatea asta. Haideţi să punem reguli şi să sţim cui se aplică", a afirmat Alina Mungiu-Pippidi, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV.

"Trăim într-o ţară în care dimineaţa auzim că 90% din clădirile din Centrul Istoric al Capitalei nu sunt în regula. Ni se spunea, mai de mult, că şi spectacolele din Sibiu se ţineau în locuri care nu erau autorizate de ISU", a afirmat politologul, adăugând că înainte erau puţini oameni care se revoltau, acum numărul lor a crescut şi sunt tot mai mulţi tineri.

"Din cauza că fumăm în toate locurile nu se pot pune alarme de incendiu. Oricând se poate întâmpla o tragedie, de ce nu punem noi această regulă să punem detectoare de fum?", a afirmat Alina Mungiu-Pippidi, adăugând că dacă se va lua această măsură unele persoane vor fi supărate că nu vor mai putea fuma şi nu vor mai vota cu anumiţi politicieni.

"În 1900, când au venit minerii, eram vreo 10% care voiau să se deosebească de regim, acum nu mai suntem 10%, suntem 30%. Ce ne lipseşte acum este ce ne lipsea şi în ultimii ani ai lui Ceauşescu. Milioane de oameni sufocă cu tăcerea şi cu pasivitatea lor", a continuat Alina Mungiu-Pippidi.

"Aş vrea să transmit un mesaj domnului minsitru Oprea şi tuturor instituţiilor pe care le are în subordine: Pentru că legile au fost aplicate discreţionar, mulţi oameni ar putea să moară", mai spus politologul.

"Unde va sări bomba mâine nici nu ştim, poate avem un cutremur, un atac terorist. Sunt pregătiţi aceşti oameni?", a continua Alina Mungiu-Puppidi.

"Ambulanţele au ajuns în timp util, nicăieri nu ajung mai repede de 10 min. I-aş reproşa domnului Raed Arafat că nu vorbeşte mai mult şi mai articulat despe deficienţele din sistemului sanitar. Ne-am descurcat prost, dar ce te faci dacă ai un cutremur, mai ales că jandermia este ocupată să ne filmeze pe noi", a precizat Alina Mungiu-Puppidi. 

Politologul a mai afirmat că autorităţile trebuie să înţeleagă că societatea civilă este un ajutor. "Autorităţile trebuie să aibă societatea civilă ca partener. Putem lua exemplu accidentului aviatic din Apuseni, care ştiau mai bine terenul şi au ajutat", a completat aceasta.

Mai multe articole despre:
tragedie Alina Mungiu-Pippidi clubul colectiv