MENIU

Alina Bica, fostul șef al ANAF și Horia Simu, trimiși în judecată

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și fostul șef al ANAF, Șerban Pop, au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii DNA, în dosarul privind mita pentru clasarea dosarului în care este implicat omul de afaceri, Horia Simu, fiind acuzat și el în cauză.

Fosta șefă a DIICOT, dar și fostul șef al ANAF, Șerban Pop, au fost arestați preventiv, pe 2 septembrie, pentru 30 de zile, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acest dosar. Cei doi sunt acuzaţi că au primit mită de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-l favoriza într-un dosar DIICOT. Potrivit avocatei Alinei Bica, denunţătorul ar fi chiar fostul consilier Ionuţ Mihăilescu.

Potrivit comunicatului DNA, Şerban Pop este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Bica, de luare de mită, participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvâşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.Oamenii legii au dispus începerea urmăririi penale pe numele omului de afaceri Horia Simu,  cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În ordonanţa de reţinere a procurorilor se arată că, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la suspectul Horia Simu, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Horia Simu în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, fostului şef ANAF pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus, spun procurorii.

În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior, potrivit aceleiași surse.