MENIU

Alimente care hrănesc organele

Unele substanțe nutritive sunt esențiale pentru ca organele noastre să funcționeze normal. În lipsa acestora, pot apărea diverse tulburări, de aceea este bine să le includem cât mai des în dietă.

CREIER: pește gras (somon, ton), nuci, uleiuri vegetale, lactate, fructe și legume colorate, cereale integrale

Antioxidanții care dau culoare fructelor și legumelor mențin sănătatea celulelor cerebrale, de aceea consumă cât mai des roșii, morcovi și fructe de pădure. Lactatele sunt sursă de proteine, necesare pentru funcționarea creierului, dar și de B2 și B12, vitamine cu rol important în dezvoltarea intelectuală.

Implicate în buna stare a creierului sunt și uleiul de măsline și cel de sâmburi de struguri (conțin vitamina E, care neutralizează radicalii liberi). La rândul lor, cerealele integrale mențin sănătatea sistemului nervos central.     

INIMĂ: portocale, kiwi, fragi, varză, spanac, struguri, roșii, somon, cereale integrale, uleiuri vegetale (de măsline)

O alimentație bogată în legume și fructe poate reduce cu un sfert riscul de apariție a infarctului și a accidentului vascular cerebral. Cele mai indicate sunt cele care conțin vitamina C (portocalele, kiwi, fragii, varza), pentru că aceasta ajută la întărirea vaselor de sânge.

Vitamina E, prezentă în uleiurile vegetale, poate preveni formarea cheagurilor (același efect avându-l și usturoiul), iar acizii grași din peștele gras (somon) au efect protector contra infarctului. La rândul lor, cerealele integrale pot ține departe hipertensiunea.

PLĂMÂNI: broccoli, varză, conopidă

Legumele din clasa cruciferelor (varza, broccoli) sunt ideale pentru sănătatea plămânilor, oferind protecție față de cancerul la nivelul acestui organ. Efectul benefic este pus pe seama unui compus (sulforafan), care stimulează genele anti-cancer și inhibă procesul malign.

Pentru a profita la maximum de avantajele acestor legume, este indicat să le consumăm crude (varza) sau preparate termic cât mai puțin, ideal la aburi.

Află ce alimente sunt bune pentru alte organe pe clicksanatate.ro

Mai multe articole despre:
alimente peşte creier broccoli varză plămân