MENIU

Alexandru Rafila, social democratul propus la Sănătate, anunță prioritățile în lupta cu pandemia

Pandemia lovește puternic în sistemul sanitar. Foto/Profimedia

Posibilul deținător al protofoliului Sănătății, social democratul Alexandru Rafila, spune că principala prioritate este pregătirea sistemului sanitar pentru a nu fi luat pe nepregătite, ca până acum, de un nou val pandemic.

„Cea mai mare prioritate este pregătirea sistemului de sănătate încât să nu asistăm la o reeditare a valului 4, care a dus la recorduri de decese, trebuie să pregătim tratamentul necesar în ambulatoriu. De asemenea, trebuie să testăm foarte mult. Bineînțeles, dacă se va discuta despre o anumită introducere a unor măsuri de reducere a transimiterii, trebuie să știm când le intorducem și când le scoatem. Trebuie ca populația să fie anunțată din timp și să fie explicate aceste restricții .

Sper să nu ajungem în situația unei carantine totale, cum se întâmplă acum în Austria. Trebuie să fim sinceri cu cetățenii, să facem mai mult decât o comunicare sterilă, în care sunt anunțate doar numărul de noi cazuri și cel al deceselor.

Primul lucuru este să schimbam strategia de comunicare. Asta pentru că lumea a perceput vaccinarea ca pe un soi de obligație. O astfel de discuție este și la vacinarea celor mici cu vârsta cuprinsă intre 5 și 12 ani.

Restricții pentru copii nu cred că trebuie să avem, mai ales că vaccinarea este o opțiune. Aș discuta mai mult de protejarea persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani, unde sunt doar 20% vaccinați.

Este necesar ca oamenii să aibă alternativă la vaccinare și să aibă timp de reflecție.  Accesabilitatea la testare și tratament trebuie să fie imediate. Oamenii se prezentau târziu la spital. Este un amendament inaplicabil, cel al PNL, legat de plata spitalizării din banii proprii. Nicio ugrență medicală nu poate fi condiționată de vreo plată. E aboslut stupid. Nu am auzit în nicio țară să plătești serviciile medicale, mai ales atunci când ai nevoie imediată de terapie.

Certificatul verde la locul de muncă trebuie să țină seama de contextul național care trebuie să specifice cand este introdus și când se renunță la el. E nevoie de discutii cu asociațiile profesionale și patronatele, pentru că ei sunt cei care trebuie să respecte actele decizionale ale autorităților”, a declarat Rafila.