MENIU

Alexandru Rafila, despre LOCKDOWN în România: „Încă sunt cifre îngrijorătoare” - Care este cel mai rău SCENARIU

Alexandru Rafila - Ministrul Sănătății

Alexandru Rafila - ministrul Sănătății exclude impunerea unui lockdown în România în următoarea perioadă, însă îi îndeamnă pe români să fie mai temperaţi și să nu aibă impresia că pandemia s-a terminat.

„Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia pe care o s-o întâmpinăm de sărbători și mai ales după sărbători, în ianuarie. Faptul că ne aflăm pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare.

Până acum, această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecăm cu trei scenarii. Cel favorabil ar fi ca aceasta sa se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuită. Celelalte două scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua varianta ar putea fi cu simptomatologie nemodificată față de varianta Delta. Asta ar duce la o și mai mare aglomerare a sistemului de sănătate.

Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri și o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta. Eu cred că o să fie una dintre primele două variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât crește transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde sa scadă”, a declarat Alexandru Rafila.