MENIU

Alexandru Rafila alungă îngrijorările legate de tulpina indiană din România: „Nu există date că se transmite mai ușor sau produce infecții mai grave”

Alexandru Rafila, despre îngrijorările legate de tulpina indiană din România Foto: INQUAM/Octav Ganea

Profesorul Alexandru Rafila lămurește situația prezenței variantei indiene în România. Microbiologul susține că tulpina identificată săptămâna trecută în țara noastră nu prezintă decât una dintre cele două mutații caracteristice pentru tulpina mutantă indiană.

„Sunt mai multe cazuri la Brașov, tulpina identificată nu prezintă decât una dintre cele două mutații două caracteristice pentru tulpina mutantă indiană”, a declarat Alexandru Rafila luni seară, la o televiziune de știri, adăugând că „rămâne să vedem la Institutul Cantacuzino, din câte știu, se lucrează la secvențierea acestor tulpini şi în cursul acestei săptămâni vom avea un rezultat mai concludent”.

„Eu nu văd o paralelă între ce întâmplă în India cu România. Există studii, este o reticență în a afirma că tulpina din India este mai contagioasă şi mai patogenă, este în evaluare, dar nu are rost să speriem lumea legat de tulpina indiană în acest moment", a mai spus medicul Alexandru Rafila, deputat PSD.

Precizarea acestuia vine după ce săptămâna trecută au fost identificate primele cazuri de infectare cu o tulpină indiană a coronavirusului. Este vorba de o primă persoană infectată, de 26 de ani, care a venit în România în urmă cu o lună, și este investigat un focar de coronavirus în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, județul Brașov. În total erau opt persoane sosite din India, dintre care cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane erau testate negativ. Tulpina indiană a fost confirmată până acum în 17 țări din Uniunea Europeană.

Rafila a atenționat că la această dată „nu există date că această tulpină mutantă indiană se transmite mai ușor sau produce infecții mai grave”, atât la noi în țară, cât și în India.

„Situația din India nu este datorată tulpinii mutante indiene, ci mai degrabă tulpinii din Marea Britanie, iar răspândirea infecției se datorează supraaglomerării și incapacității sistemului de sănătate să asigure asistența medicală. Astea sunt datele reale. Procentul din populație indiană vaccinat este extrem de mic. (...) Se încearcă o soluție și pentru India, care nu va fi în mod evident imediată având în vedere cele 1,4 miliarde de locuitori ale Indiei și sărăcia extremă în care își desfășoară viața foarte mulți”, a mai explicat medicul Alexandru Rafila.