MENIU

Alexandru Nazare, despre Orăştie-Sibiu. "Banii pentru reconstrucţie nu sunt bani europeni"

Fostul ministrul al Transporturilor a precizat la Realitatea TV că problemele pe care autostrada Sibiu-Orăştie le are ar putea costa România mai scump decât se credea până acum.

Alexandru Nazare a explicat la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere", că CNADNR a ignorat problemele semnalate încă din timpul construcţiei autostrăzii Sibiu-Orăştie şi a decis să inaugureze touşi tronsonul care acum ar putea fi demolat.

"CNADNR ne-a anunţat că sunt fisuri superficiale şi că autostrada nu trebuie să fie închisă. Aceste lucruri erau în expertiză din luna august 2014. Am spus-o public la momentul deschiderii, am dat un comunicat în care am avertizat că autostrada nu îndeplineşte condiţiile de siguranţă. Am spus-o din noiembrie anul trecut. Aceste lucruri erau cunoscute din timpul construcţiei", a explicat Nazare.

"Un lucru grav, care nu s-a spus public până acum, este că pierderile, dacă Comisia Europeană constată că acest tronson nu este funcţional... Nu pierdem doar banii pentru Orăştie-Sibiu, pierdem banii pentru întreg tronsonul. Noi trebuie să demonstrăm funcţionarea întregii autostrăzi, nu a unui fragment  (...) Experţii care vin în control pot să solicite corecţie integrală, adică 400 de milioane de euro", a adăugat fostul ministru.

În plus, Nazare a subliniat că "banii pentru reconstrucţie nu sunt bani europeni. Atât prim ministrul, ministrul şi şeful CNADNR trebuie să repare din banii de la bugetul de stat."
 
"Victor Ponta, mă întreb: dacă tot vede că lucrul e stricat şi e premier în funcţie, de ce nu a avut un minim interes să meargă acolo, să convoace ministrul, să trimită ministrul pe teren? E la îndemâna lui. Nu a făcut un minim de efort", a continuat el.

Fostul ministru a mai atras atenţia că "noi nu ştim exact care sunt problemele. (...) Nu avem o expertiză care să stea în picioare cap-coadă, nu 200 de metri. Acolo sunt şapte arii critice, vorbim de kilometri, nu de sute de metri. Victor Ponta să iasă şi să spună 'asta e problema, atât costă şi vom rezolva cu bani de acolo'", a conchis acesta.