MENIU

Alertă uriașă în Marea Neagră: rușii au vrut să doboare avioane franceze

Avioane militare (Profimedia)

Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu denunţă joi tentative ruse recente de ”preluarea controlului” asupra unor misiuni franceze de patrulare aeriană şi maritimă, citând un incident care a avut loc ”în urmă cu o lună” la Marea Neagră, relatează AFP.

 

”Aveţi tentative de preluarea controlului de către ruşi a unui număr de patrule ale noastre, în urmă cu o lună. Un sistem rus de control aerian a ameninţat să doboare avioane franceze în Marea Neagră, în timp ce ne aflam într-o zonă internţaională liberă în care patrulăm”, denunţă la postul francez de radio RTL Sébastien Lecornu.

”Aveţi operaţiuni ruseşti care ameninţă piloţi francezi să le doboare aeronavele”, a continuat el.

Este vorba despre misiuni de patrulare aeriene şi maritime în vederea apărării libertăţii circulaţiei la mai multe mări pe glob.

Sébastien Lecornu a evocat de asemenea o navă de război rusă care a ancorat la Golful Senei, într-o zonă internaţională, ”ca pentru a intimida Franţa”.

AMENINŢĂRI CU ”SABOTAJ ŞI ATACURI CIBERNETICE”

Guvernul francez denunţă de mai multe zile o poziţionare rusă ”agresivă” şi hibridă - adică în mai multe domenii, inclusiv cibernetic -, dezinformări, în domeniul energiei şi alimentaţiei, în afară de atacuri militare frontale.

Această poziţie ”este veche de pe timpul Războiului Rece”, însă ”Rusia se joacă cu nivelurile în privinţa agresivităţii”, a conchis ministrul francez al Apărării.

El a citat un atac cibernetic vizând o întreprindere franceză în domeniul apărării, şi anume producţia de armament a acesteia.

Sébastien Lecornu a cerut în weekend o consolidare a măsurilor de securitate împotriva unor ameninţări cu ”sabotajul şi atacuri cibernetice” ruse care vizează ”în primul rând” Ministerul Apărării pe care-l conduce, într-o notă internă despre existenţa căreia AFP scrie că a aflat marţi.

 

Mai multe articole despre:
franta marea neagra rusia