MENIU

Alertă maximă: Mine de război plutesc în Marea Neagră. Marinarii români le caută pentru a fi dezamorsate

Mine de război plutesc în Marea Neagră

Este alertă maximă în Marea Neagră. Mai multe mine puse de ucraineni în portul Odesa au fost smulse de furtună și sunt aduse de curenți către litoralul nostru. Minele sunt căutate acum de marinarii români pentru a fi dezamorsate. 

Minele de război din zona portului Odesa ar pluti în derivă din cauza unei furtuni care a rupt lanțurile de ancorare. O navă de căutare a pornit deja din portul militar Constanța în căutarea dispozitivelor explozive extrem de periculoase.

Traseul minelor ține acum doar de curenții din Marea Neagră.

„Din zona Odesa au plecat mine care nu mai sunt ancorate, purtate de curenți, aceste mine s-ar deplasa în zona de sud a Mării Negre. Sunt foarte greu de detectat, sunt destul de mici, marea nu e mereu calmă. Plutest, dar nu sunt foarte vizbile”, a precizat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Transportul maritim ar putea fi afectat din cauza minelor care plutesc în derivă, avertizează specialiștii. Pot apărea blocaje în aprovizionarea cu diferite mărfuri.

„Mina este o armă parșivă, nu întotdeauna poate fi identificată la suprafață, plus că exista mulți factori perturbatori, valuri, spumă care poate masca existența unui pericol”, a explicat Laurențiu Mironescu, comandant de navă.

Un avertisment similar a venit și din partea autorităților din Bulgaria. Cei care locuiesc în apropierea ţărmului trebuie să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte suspecte în apă sau pe coastă. 

Mai multe articole despre:
mine de razboi marea neagra marinari