MENIU

Alertă la Chișinău! Maia Sandu a convocat, pentru luni, Consiliul Suprem de Securitate

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru luni Consiliul Suprem de Securitate, „în legătură cu situaţia excepţională din justiţie”. Anunțul a fost făcut după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor CSM. Înţeleg că judecătorii au decis totuşi să blocheze curăţarea justiţiei şi să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptăţii în R. Moldova. Anunţ că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situaţia excepţională din justiţie”, a transmis Maia Sandu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

 

Cei 330 de magistraţi, întruniţi vineri în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, au blocat alegerea primilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a putea demara procesul de curăţare a sistemului judecătoresc, relatează Deschide.md, Newsmaker şi Ziarul Naţional din Chişinău.

 

Adunarea Generală a Judecătorilor a anunţat următoarea şedinţă abia pe 28 aprilie. Singura decizie luată vineri a fost crearea unei comisii care să elaboreze o declaraţie despre situaţia din sistemul judecătoresc, în viziunea magistraţilor. 

 

În cadrul unui discurs susţinut vineri în parlament, Maia Sandu a solicitat guvernului şi forului legislativ să creeze o instanţă specializată care să investigheze cazurile de mare corupţie şi de corupţie în sistemul justiţiei.

 

„Suntem datori şi obligaţi în faţa cetăţenilor să pedepsim marii corupţi şi să nu le permitem să ne mai controleze republica. În aceşti doi ani, justiţia a avut independenţa să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o. Solicit parlamentului şi guvernului să creeze Curtea Anticorupţie, o instanţă specializată care să investigheze cazurile de mare corupţie şi de corupţie în sistemul justiţiei”, a transmis Maia Sandu, subliniind că „nu mai avem timp să lăsăm corupţii din sistem să amâne la nesfârşit propria curăţare”.

 

În discursul său din parlament, ea a îndemnat toate forţele politice din Republica Moldova să-şi unească eforturile pe calea integrării europene a republicii.

 

„Nu mai vrem ca moldovenii să fugă în UE. Vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă… Am ales această cale, ‘Moldova europeană’, nu pentru că este uşoară, ci pentru că este unica şansă ca moldovenii să aibă o viaţă bună, în pace, în casa lor”, a mai afirmat Maia Sandu.