MENIU

Alertă în Rusia, o scurge de informații dintr-o bază de date cu livrări de mâncare poate deconspira mii de agenți și militari

Alertă la Moscova, după ce gigantul tehnologic rus Yandex a descoperit o scurgere masivă de informații din baza de date a serviciului său de food delivery, foarte popular în Rusia. Riscul este ca mii de agenți ai serviciilor de securitate și militari să fie deconspirați, ca urmare a faptului că au făcut comenzi pe adresa de acasă, potrivit unei anchete a portalului de investigații jurnalistice Bellingcat.

Yandex a dat vina pe unul dintre angajații săi pentru piratarea și scurgerea ulterioară a datelor de la Yandex Food. Este vorba de circa 1,2 gigabyte include e-mailuri și parole ale utilizatorilor și un număr mare de numere de telefon, adrese și comenzi efectuate pe platformă, arată Bellingcat.

Pornind de la faptul că angajați ai serviciilor secrete și militari au făcut comenzi de pe malurile de serviciu, acest lucru ar permite relativ ușor identificarea adreselor fizice, atât de acasă, cât și de la locul de muncă. În unrele cazuri, există chiar riscul deconspirării unor agenți sub acoperire.

Roskomnadzor, organul de supraveghere al presei de stat din Rusia, a încercat să blocheze scurgerea de informații.

Unii anchetatori au descoperit deja piste pentru investigațiile privind corupția din această scurgere de date, și anume apartamentul de 170 de milioane de ruble (aproximativ 2 milioane de dolari) al „fiicei secrete” a președintelui rus Vladimir Putin.

 

Mai multe articole despre:
bellingcat putin yandez scurgere de date