MENIU

ALERTĂ în Noua Zeeleandă după înregistrarea primului caz de contaminare cu COVID-19 de origine comunitară. Măsuri DURE, luate de autorități

Infectare cu COVID-19

Noua Zeelandă a înregistrat, astăzi, pentru prima dată în aproape şase luni, primul său caz de contaminare cu COVID-19 de origine comunitară. Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul Sănătăţii, care a precizat că persoana infectată a fost testată pozitiv în Auckland, cel mai mare oraş din ţară, iar sursa contaminării sale nu a fost încă stabilită. Situația, în sine, a determinat autorităţile să ia măsuri pentru a preveni o posibilă răspândire a epidemiei. 

Pacientul este un bărbat de 58 de ani din Devonport, Auckland. A fost testat sâmbătă, 14 august, astfel încât se consideră că perioada de contagiune ar fi debutat joi.

"Un răspuns ferm şi rapid este cel mai bun mod de a opri orice posibilă răspândire şi le cerem tuturor în Noua Zeelandă să rămână calmi şi să dea dovadă de responsabilitate în timp ce adunăm mai multe informaţii cu privire la acest caz", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Întreaga țară va fi în stare de alertă de nivel 4, cea mai dură formă de carantină, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 7 zile. Practic, Noua Zeelandă va intra în carantină națională începând din această seară, de la miezul nopții. 

Premierul Jacinda Ardern a declarat că varianta Deta este considerată ca fiind un factor care schimbă complet situația. ”Asta înseamnă că trebuie să intervenim rapid și dur pentru a bloca răspândirea virusului. Am văzut în alte părți ce se poate întâmpla dacă nu reușim să controlăm din start situația. Avem o singură șansă”, a afirmat oficialul.

Gestionarea eficientă a epidemiei de COVID-19 de către această ţară a fost salutată în străinătate, și asta deoarece în Noua Zeelandă au fost înregistrate de la debutul pandemiei și până în prezent doar 26 de decese asociate infecției cu virusul SARS-CoV-2, la o populaţie de 5 milioane de locuitori.

În ciuda acestui fapt, campania de vaccinare se desfăşoară lent, aproximativ 20% din populaţie fiind complet vaccinată până în prezent.

Cei două milioane de locuitori din Auckland s-au aflat în carantină perioade scurte de timp, ultimul lockdown fiind instituit în luna martie a acestui an. Cu toate acestea, noua situație epidemiologică aduce în discuție un nou posibil lockdown. Nu mai departe de săptămâna trecută, autorităţile au declarat că descoperirea de cazuri de contaminare cu varianta Delta de coronavirus ar conduce la instituirea imediată a unei carantine de scurtă durată.