MENIU

Alertă alimentară. Mai multe sortimente de CRENVURȘTI, retrase de la vânzare. Pericol pentru gravide și diabetici

Crenvursti

Produsul tip crenvurşti Wudy a fost rechemat din toate punctele de vânzare din România, ca urmare a detectării Listeria monocytogenes. Bacteria este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, responsabil pentru 20-30% dintre infecțiile alimentare.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Potrivit InfoCons, acțiunea de retragere a tipului de crenvurști Wudy a fost realizată în mod voluntar, de către producător, măsură de precauţie.

Motivele rechemării, lista cu producătorii, dar şi categoria de produse ce fac obiectul retragerii de la comercializare sunt organizate în Aplicaţia InfoCons într-o manieră uşor de înţeles şi la îndemâna tuturor consumatorilor", se menţionează în comunicat.

"Fie că sunt în supermarket sau acasă, consumatorii pot scana codurile de bare de pe produsele pe care vor să le achiziţioneze sau consume, pentru a afla toate informaţiile de pe etichetă într-o fracţiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, aplicaţia InfoCons îi atenţionează pe consumatori cu privire la numărul şi denumirea alergenilor regăsiţi în produsul scanat", se precizează în comunicat.

"Alertele de siguranţă alimentară, dar şi alertele pentru produsele neconforme sunt ultima barieră pentru informarea şi protecţia consumatorilor. (...) Producătorul trebuie să-şi asume toate costurile directe şi indirecte cu privire la ajungerea pe piaţă a unui produs neconform, iar consumatorii să-şi exercite drepturile, să nu stea cu mâinile în sân şi să spună \"Asta e, ce să fac?!\". Doar împreună, uniţi, putem să avem o calitate a vieţii normală pentru noi, părinţii noştri, dar mai ales pentru copiii noştri", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.