MENIU

Alegerile parlamentare din Hong Kong, amânate cu un an pe fondul pandemiei de coronavirus

Alegerile parlamentare din Hong Kong, amânate cu un an pe fondul pandemiei de coronavirus

Decizie istorică luată, astăzi, de Guvernul din Hong Kong, care a decis amânarea cu un an a alegerilor parlamentare care urma să aibă loc în septembrie, invocând creșterea numărului de infecții Covid-19. Opoziția acuză însă faptul că pandemia este folosită drept pretext, scopul real fiind acela de a bloca votul democratic al cetățenilor, relatează Reuters. 

Carrie Lam, lidera administrației din Hong Kong, este cea care a făcut anunțul privind amânarea alegerilor din 6 septembrie pentru locurile din legislatura orașului, pentru un an, ca urmare a creșterii caurilor de infecție cu coronavirus. Vestea a venit însă ca un trăsnet pentru reprezentanții opoziției, care mizau pe un câștig de voturi.

Opoziția spera să câștige o majoritate istorică în Consiliul legislativ, unde doar jumătate dintre scaune sunt alese direct, iar cealaltă jumătate este ocupată în mare parte de numiți pro-Beijing.

Lam, care nu a oferit presei o nouă dată pentru scrutinul ce tocmai a fost amânat, a declarat reporterilor că decizia de astăzi a fost cea mai dificilă decizie luată în ultimele șapte luni.

Ea a spus că decizia a avut ca scop protejarea sănătății oamenilor.

Hong Kong-ul se confruntă în acest moment cu o creștere a numărului de îmbolnăviri, numai astăzi raprotând 121 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Opoziția acuză, însă, guvernul că folosește pandemia de coronavirus ca pretext pentru a bloca votul cetățenilor, în condițiile în care, înainte de declanșarea crizei sanitare, orașul a fost scena unor masive proteste, de-a lungul mai multor luni, demonstranții militând pentru păstarea autonomiei față de China în contextul unor controversate proiecte de legi privind extrădarea.

Mai multe articole despre:
alegeri hong kong amanate