MENIU

Alegeri parlamentare. Câţi români care trăiesc în străinătate au votat până azi

Alegeri parlamentare 2016 DIASPORA. Aproximativ 34.700 de cetăţeni români şi-au exercitat dreptul de vot în diaspora până la ora 13.00, ora României, conform datelor date publicităţii de Biroul Electoral Central.

Cetăţenii români din Republica Moldova sunt cei care s-au prezentat la urne în număr mare. Peste 13.500 de alegători şi-au exprimat opţiunile pentru Senat şi Camera Deputaţilor la cele 35 de secţii de votare deschise în republică.

Urmează Italia, unde conform Institutului Italian de Statistică ISTAT locuiesc 1.150.000 de cetăţeni români, unde au votat aproximativ 5500 de alegători în cele 73 de secţii de votare deschise.

În Spania, s-au prezentat la urne aproximativ 3500 de alegători.

Urmează Germania cu aproximativ 2000 de alegători la 15 secţii de votare, Marea Britanie, unde s-au prezentat la urne circa 1700 de români în 21 de secţii de votare, Franţa, unde şi-au exprimat opţiunile 1200 de cetăţeni români în 16 secţii de votare, Belgia, unde au votat aproximativ 1000 de români în 9 secţii de votare şi Austria, unde au votata 500 de români în 9 secţii de votare.

Cetăţenii români din străinătate au la dispoziţie 417 secţii de votare deschise în peste 90 de ţări.

Până astăzi la ora 7.00, aproximativ 700 de români din străinătate votaseră deja la alegerile parlamentare.

Românii din Diaspora au început deja votul pentru alegerile parlamentare 2016, înregistrându-se 8.889 de cereri de vot prin corespondenţă. În afara ţării s-au constituit 417 secţii de votare, procesul de vot întinzându-se pe durata a 36 de ore din cauza fusului orar. Primele secţii de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 20:00, în Australia şi Noua Zeelandă, în timp ce ultimele se vor închide luni, la ora 06:00, pe Coasta de vest a Americii de Nord.

Cetăţenii români cu domiciliul în România, dar care au fost înscrişi în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

Românii cu domiciliul în străinătate vor vota la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

În ţară şi în municipiul Bucureşti, secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa, la ora 07.00, peste 18,8 milioane de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în România sau în stăinătate fiind aşteptaţi să îşi aleagă reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani.

Mai multe articole despre:
alegeri prezidenţiale