MENIU

Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Maia Sandu: Este o zi în care cetățenii se pot elibera de hoți

Alegeri Republica Moldova

Secțiile de votare din Republica Moldova s-au deschis duminică, 11 iulie, la 07:00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. La urne sunt așteptați 3,2 milioane de cetățeni.

Din totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 07:00 - 21:00.

12 secţii de votare sunt organizate și în România, între care două sunt în Bucureşti.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane, iar autorităţile electorale au pregătit pentru acest scrutin 3,6 milioane de buletine de vot, dintre care 706.000 pentru cetăţenii din diaspora.

Pentru cele 101 mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-au înscris în cursa electorală 23 de concurenţi, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. Numărul total de candidaţi înscrişi în liste este de 1.791 persoane.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditaţi de CEC, 642 de observatori internaţionali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, şi 30 de experţi electorali internaţionali din partea a zece autorităţi electorale străine.

Scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

Aceste alegeri parlamentare ar urma să desemneze al XI-lea Parlament al Republicii Moldova de la obţinerea independenţei statului, potrivit Agerpres.  

Lupta se dă între pro-europeni și pro-ruși.

Până acum, toate sondajele de opinie au arătat că favorit este Partidul Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu. Ea a câștigat alegerile prezidențiale care au avut loc în toamna anului trecut și se bucură de sprijinul Bruxelles-ului.

”Trebuie să fim atenți cui încredințăm banii țării”, le-a transmis moldovenilor președintele Maia Sandu, care a făcut un apel către aceștia să iasă la vot.
”Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să-i încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Este o zi importantă, în care cetăţenii se pot elibera de hoţi. Parlamentul administrează banii ţării, de aceea trebuie să fim atenţi cui încredinţăm banii ţării. De alegerea noastră depinde ce fel de legi vor vota următorii parlamentari. Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”, a spus Sandu la ieșirea de la urne.

”Voi decideți cine va face parte din viitorul parlament și guvern. De voi depinde cât de repede putem salva țara de corupție și sărăcie”, le-a mai transmis șefa statului cetățenilor. 

Președintele Partidului Popular European, Donald Tusk, a transmis că susține formațiunea politică a Maiei Sandu în alegerile parlamentare din Republica Moldova. El a subliniat că acestea sunt decisive pentru viitorul relațiilor Chișinăului cu Uniunea Europeană.

Totodată, Ministerul rus de Externe a condamnat din nou presupusul amestec al Statelor Unite și al UE în procesul electoral din Moldova.

Citește și: ”Anca Dragu, mesaj pentru Chișinău: Frați moldoveni, ieșiți la vot! Republica Moldova trebuie să-şi continue drumul european”