MENIU

Alarmă în sectorul forestier: Guvernul riscă să paralizeze industria lemnului

Catalin Tobescu

Guvernul are astăzi o ultimă posibilitate de a împiedica paralizarea totală a activității din sectorul forestier și industria lemnului, prin prorogarea cu 6 luni a Hotărârii de Guvern 1004-2016, avertizează specialiștii. 

În caz contrar, dacă acest act normativ care prevede schimbări importante în programul de gestionare a operațiunilor din sector ar fi aprobat, s-ar declanșa, susțin specialiștii de la Fordaq, o "birocrație monstruoasă" atât pentru agenții economici din insdustrie, cât și pentru transportatori, paralizând total o industrie aflată deja în criză. Principala cauză a blocajului este aceea că Hotărârea de Guvern prevede implementarea unui soft, care nu a fost încă recepționat și nici testat de ministerul de resort, la 14.000 de agenți economici cu 400.000 de utilizatori. .

HG 1004-2016 a fost adoptata de Guvernul Ciolos pe 21 decembrie 2016, in momentul in care noul Guvern era deja constituit si vechiul Guvern nu mai avea competenta de a adopta alte acte normative.

In ciuda semnalelor de alarma trase de comunitatile de forestieri din Romania si de actorii din industria lemnului, Guvernul ameninta, prin acest act normativ, sa duca la faliment sectorul forestier si industria mobilei, o industrie prospera, care a atins cifra de 2,545 milioane de euro in 2016 si care este in crestere cu 6.7% fata de 2015. 

In pofida une idei foarte raspandite in opinia publica, ponderea in total la export a lemnului brut si a cherestelei a scăzut constant in ultimii  ani, situîndu-se in jurul cifrei de 14 %, o scădere la  aproape jumătate fată de ponderea pe care o aveau aceste  categorii de produse in 2010.  Daca la nivelul anului 2016, per ansamblu, rezultatele industriei lemnului sunt pozitive, sfîrsitul anului 2016, datorită crizei de materie prima pe piata interna, a adus o inrautatire a mediului de afaceri  si o incetinire a activitatii.  

Scaderea a fost atat de puternica incât a fost simtită la nivel macroeconomic, dupa cum a recunoscut si Premierul Grindeanu: "O să vă dau un exemplu vizavi de fiscalitatea în două domenii, anul trecut și care s-au răsfrânt și la începutul acestui an. Lucrurile au scăzut drastic ca încasări, ca plăți de impozite până la urmă, în două domenii sensibile, mai ales spre sfârșitul anului: tutun și zona de prelucrare a lemnului".

"Performantele industriei lemnului din Romania sunt exceptionale, prin aportul in PIB-ul Romaniei, locurile de munca create, aportul la dezoltarea rurala si sustinerea balantei comerciale a Romaniei prin aportul valutar net. Dar statul, prin suprareglementare si supracontrol, dublate de lipsa investitiilor in domeniul padurilor, de lipsa de sprijin laexport, Romania se mentine intr-o zona de politici publice paguboase. Si de denigrare a acestei industrii", a declarat Catalin Tobescu de la Fordaq.

Rectorul Universitătii din Brasov, prof.  dr.ing. Ioan Vasile Abrudan de la Facultatea de Silvicultura si Exploatari Foprestiere, a declarat nu este o altă industrie in România "cu o proportie mai mare a capitalului autohton, cu aport valutar net mai mare, cu valoare adăugată bruta mai mare, cu număr atât de mare de angajați" decat industria lemnului. 

Mai multe articole despre:
null