MENIU

Ajutor în războiul din Ucraina - Marea Britanie trimite DRONE pentru dezamorsarea minelor rusești

Ajutor în războiul din Ucraina - Marea Britanie trimite DRONE pentru dezamorsarea minelor rusești

Război Ucraina. Marea Britanie a anunţat sâmbătă că trimite drone submarine Kievului pentru neutralizarea minelor rusești.

Marea Britanie a anunţat că va dona 6 drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale şi va instrui militari pentru operarea lor.

Aceste dispozitive „uşoare şi autonome sunt concepute pentru a fi utilizate în zone de coastă cu mică adâncime, fiind capabile să funcţioneze până la 100 de metri sub nivelul mării pentru a detecta, localiza şi identifica mine, cu scopul ca marina ucraineană să le poată neutraliza”, a precizat ministerul britanic al apărării, într-un comunicat, citat de agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

Acest nou ajutor militar intervine în timp ce, potrivit Ministerului britanic al Apărării, „Rusia transformă hrana în armă, distrugând agricultura ucraineană şi impunând o blocadă porturilor acestei ţări la Marea Neagră pentru a-i împiedica exporturile”.

Ministerul britanic al apărării a precizat că „zeci de membri ai marinei ucrainene vor fi instruiţi să utilizeze aceste drone în cursul lunilor următoare, antrenamentul începând deja pentru primii dintre ei, iar instruirea va fi asigurată de specialişti britanici şi americani pe teritoriul Marii Britanii”.

Amiralul Sir Ben Key, Primul Lord al Mării și Șeful Statului Major Naval, a spus că „prin abilitățile experților predate aici, aliații noștri ucraineni vor putea să-și curețe propriile ape de mine. Aceste arme vizează transportul fără discriminare, dar afectează în special traficul civil și comerțul și au avut un impact devastator asupra libertății de navigație în Marea Neagră”, se mai spune in comunicatul britanicilor.

Acest antrenament este o altă demonstrație puternică a angajamentului continuu al Regatului Unit față de Ucraina în lupta lor pentru a-și apăra țara și pentru a respinge agresiunea rusă.

Decizia Londrei vine pentru a accelera  transportul de cereale din Ucraina. 

Ministerul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că „tentativele cinice ale Moscovei pentru a răscumpăra aprovizionarea alimentară mondială” nu trebuie să-şi atingă scopul.

Operațiunile de transport al cerealelor „rămân limitate de mine submarine lăsate de forţele ruse de-a lungul coastei” din cauza minelor rusești.

Premierul Boris Johnson anunţase din luna mai o tranşă de 300 milioane de lire (355 milioane de euro) ca ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina, după un plan precedent de 450 milioane de lire, cuprinzând în special furnizarea de rachete către Kiev.