MENIU

Ai lor sunt mai speciali decât ai noștri: Țara din Europa unde balerinii se pensionează la 42 de ani

În prezent, în România există șapte categorii de pensii speciale, printre care se numără cele ale magistraților, militarilor sau diplomaților. Această practică nu este singulară, deoarece doar două țări din Europa nu au un astfel de sistem: Suedia și Slovenia.

În Bulgaria, vârsta legală de pensionare pentru bărbați este de 64 de ani, în timp ce femeile se pot pensiona la vârsta de 61 de ani. Există, de asemenea, categorii de angajați care pot beneficia de pensii speciale, inclusiv militarii care își desfășoară activitatea în locuri de muncă periculoase, funcționarii publici din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și altor agenții speciale, profesorii și dansatorii de balet.

Există dispoziții specifice pentru anumite categorii profesionale:

- Militarii se pot pensiona la vârsta de 53 de ani și 2 luni, cu condiția să aibă cel puțin 27 de ani de muncă, din care două treimi trebuie să fie serviciu militar efectiv.

- Ofițerii și funcționarii publici din cadrul Ministerului de Interne și ai Agenției de Stat pentru Securitate Națională se pot pensiona la vârsta de 53 de ani și 2 luni, cu condiția să aibă cel puțin 27 de ani de serviciu, din care două treimi trebuie să fie serviciu în calitate de funcționari publici în aceste departamente.

- Persoanele care au servit cel puțin 15 ani ca echipaj de zbor, parașutiști, echipaj de nave subacvatice și echipaj de scufundări subacvatice au dreptul la pensie la vârsta de 43 de ani și 2 luni.

- Funcționarii publici din cadrul Direcției Generale pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă dobândesc dreptul la pensie la vârsta de 52 de ani și 2 luni și o reducere de 10 luni a vârstei de pensionare, dacă au cel puțin 27 de ani de activitate, din care două treimi trebuie să fie serviciu efectiv în calitate de funcționari publici în aceste departamente.

- Balerinii dobândesc dreptul la pensie la vârsta de 42 de ani și 2 luni și o reducere de 10 luni a acestei vârste, dacă au cel puțin 25 de ani de asigurare în această profesie.

Mai multe articole despre:
pensionare pensii pensii speciale balerini