MENIU

Ai aceste simptome? Mergi de urgenţă la medic! Ficatul tău nu mai funcţionează cum trebuie

Ficatul nu numai că acţionează cu un filtru pentru sânge, dar produce hormoni, stochează energie şi secretă elemente care ajută intestinele să digere mâncarea. Poate consideraţi că dată fiind mărimea ficatului, o afecţiune mică nu-şi va pune amprenta pe modul în care acesta funcţionează. Este total greşit să credem asta.

Mai jos găsiţi câteva semne ce pot indică probleme ale ficatului:

1. Durerile abdominale. Dacă simţiţi că partea dreapta, superioară a abdomenului doare şi este umflată, este foarte posibil să fie din cauza problemelor la ficat. Deşi ficatul se întinde pe toată suprafaţă abdominală, grăsimea este stocată în partea din dreapta sus. Dacă ficatul este inflamat sau bolnav, veţi simţi imediat acest lucru.

2. Pielea şi ochii galbeni (icter). Atunci când corpul descompune vechile celule ale sângelui, se produce bilirubină. Un ficat sănătos nu va fi afectat de secreţia de bilirubină, însă, un ficat bolnav va permite bilirubinei să se instaleze în sânge şi de aici aspectul gălbui al pielii, ochilor, urină de culoare închisă şi scaunul decolorat.

3. Dureri ale articulaţiilor. Durerile de articulaţii, greţurile, vărsăturile, starea de oboseală continuă, pierderea apetitului, toate aceste simptome sunt corelate cu un ficat bolnav – mai exact hepatită autoimună. Hepatită autoimună este o afecţiune medicală din cauza căreia sistemul imunitar începe să atace celulele şi ţesuturile sănătoase ale ficatului. Este mai frecvenţa la femei decât la bărbaţi.

4. Petele de pe piele. Întrucât ficatul nu reuşeşte să cureţe cum trebuie sângele, pot apărea cheaguri la suprafaţă pielii. Aceste pete seamănă cu un păianjen şi se regăsesc în special pe piept şi trunchi, conform doctorulzilei.ro.

5. Stare de confuzie. Bolile de ficat conduc la acumularea în exces a cuprului în sânge şi creier cauzând astfel o stare de confuzie foarte similară celei provocată de Alzheimer. Confuzia apare când boală ficatului este deja într-o stare avansată.

6. Atrofierea muşchilor. Abdomenul umflat sau gleznele umflate pentru un corp cu braţe şi picioare slabe pot fi cauzate de un dezechilibru al lichidelor, provocat de o boală a ficatului. Aceeaşi atrofiere a muşchilor poate apărea şi în zona obrajilor şi tâmplelor, însă, şi acest simptom apare când deja ficatul se află într-un stadiu avansat al bolii.

Mai multe articole despre:
sănătate ficat ficat gras