MENIU

Ai această plantă în curte? Distruge-o urgent! Ai putea fi amendat cu 10.000 de lei

Orice persoană care are un teren în România ar putea fi obligată să ia măsuri pentru a distruge ambrozia, o buruiană ce crește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat în consultare publică. În caz contrar, amenda ar urma să ajungă până la 10.000 de lei pentru cetățeni și până la 50.000 de lei pentru firme, dar doar după sancționarea inițială cu un avertisment scris.

Mai mulți parlamentari au depus la Senat, în consultare publică, un Proiect de lege privind combaterea ambroziei. Acesta va fi dezbătut pe rând de către ambele Camere parlamentare și, pentru a se aplica, va avea nevoie de votul favorabil al aleșilor poporului și apoi de semnătura președintelui României.

Concret, documentul prevede că „proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a buruienii Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) pentru evitarea răspândirii și instalării vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane și extravilane”.

În acest sens, persoanele fizice și firmele vor trebui să desfășoare, cel puțin o dată pe an, în special în perioada înfloririi ambroziei, activități precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea acesteia. Dacă această obligație va fi neglijată, autoritățile vor da mai întâi o sancțiune sub formă de avertisment scris. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 1.500 și 10.000 de lei, în cazul cetățenilor, sau între 10.000 și 50.000 de lei, în cazul firmelor.

Sancțiunile vor putea fi aplicate, după caz, de specialiștii autorităților locale, ai Direcțiilor pentru agricultură, ai Comisariatelor Gărzii Naționale de Mediu și ai Centrelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

În expunerea de motive a propunerii de act normativ scrie că ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și că polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).

„În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical”, lămuresc inițiatorii.

În expunerea de motive mai scrie că tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat și a dispărut de pe piața locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenții naționale de limitare a răspândirii ambroziei.

Proiectul de lege urmează să intre în procedura obișnuită de legiferare, astfel că va fi dezbătut și votat de fiecare Cameră în parte. Pentru a se aplica, documentul trebuie să treacă de Parlament și de președintele României și să apară în Monitorul Oficial.

Sursa: avocat.net