MENIU

Agenţia Naţională Antidrog: Numărul deceselor cauzate de consumul de droguri este în creştere

Consumul de droguri rămâne în continuare o problemă pentru ţara noastră. Ultimul raport dat publicităţii chiar astăzi de Agenţia Naţională Antidrog, care cuprinde date referitoare al anul 2007, arată că numărul deceselor cauzate de consumul de droguri este în creştere.

27 de persoane au murit în anul 2007 din cauza drogurilor, 26 de persoane de sex masculin şi o persoană de sex feminin. Este cel mai mare număr de decese înregistrat până în prezent. Gravitatea situaţiei se observă însă abia atunci când comparăm cu anii trecuţi şi vedem că sunt cu şase victime mai mult faţă de 2006 şi cu 21 mai multe comparativ cu anul 2005.

Studiul mai arată că în 2007 au fost raportate 1.893 de cazuri de admitere la tratament ca urmare a consumului de droguri în unităţi medicale, iar în centrele de prevenire, evaluare şi consiliere au intrat în tratament 527 de consumatori. Principalul drog pentru care s-a cerut tratament este heroina.

Îngrijorător este că pentru aproape jumătate din consumatorii de heroină vârsta de debut în consum este cuprinsă între 15 şi 19 ani, iar 11% au chiar vârste sub 14 ani.

Îmbucurător este faptul că în 2007 s-a înregistrat o creştere semnificativă a cantităţii totale de droguri confiscate, cu peste 80 de procente faţă de 2006, în special la categoriile canabis şi heroină.

O altă veste bună este aceea că a scăzut numărul minorilor care săvârşesc infracţiuni la regimul juridic al drogurilor. În anul 2007, instanţele au condamnat 521 de pesroane, dintre care 503 majori şi doar 18 minori.