MENIU

Război în Ucraina, ziua 462. Avertisment de pericol nuclear al ONU către Ucraina şi Rusia. Sex-gate american, via Kremlin - LIVE TEXT

Foto arhivă (Profimedia)

Război în Ucraina, ziua 462. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU a cerut Ucrainei şi Rusiei să respecte cinci principii pentru a proteja centrala nucleară Zaporojie. La Kiev, Volodimir Zelenski negociază deschiderea unei fabrici de armanet a unui producător britanic.

UPDATE 20:58 - Ursula Von der Leyen remarcă progresele făcute de Rep. Moldova către aderarea la UE. Noi măsuri de sprijin

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a lăudat, miercuri, la Chişinău "progresele enorme" făcute de Republica Moldova în reformele necesare unei viitoare aderări la UE şi a anunţat un nou pachet de măsuri de sprijin, relatează agenţiile.

UPDATE 18:00 - Prigojin vrea să-i aducă în fața instanței pe liderii armatei ruse

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin a anunţat, miercuri, că le-a cerut procurorilor să investigheze dacă ofiţerii superiori ai armatei ruse au comis ”crime” în timpul sau înaintea războiului din Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE 17:20 - Kremlinul, mesaj tranșant pentru Maia Sandu: Degeaba discută cu Europa fără Rusia. Zi crucială joi, la Chișinău

Kremlinul a declarat miercuri că, fără Rusia, nu poate exista un dialog deplin privind procesele politice în Europa, cum ar fi cel pe care intenţionează să îl promoveze Comunitatea Politică Europeană (CPE), care va organiza joi, în Republica Moldova, un summit cu aproape 50 de lideri europeni.

UPDATE 13.50 - Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că a distrus ceea ce susține a fi ultima navă de război a Ucrainei.

Nava de desant "Iuri Olefirenko" a fost ținta unor lovituri de „înaltă precizie”, în timp ce se afla în portul Odesa de la Marea Neagră. Autoritățile de la Kiev nu au confirmat informația, dar nici nu au dezmințit-o.

UPDATE 11:24 - Voluntarii legiunii „Libertatea Rusiei”, care au luat parte la un raid recent în regiunea Belgorod, recrutează ruși și amenință că atunci când vor avea suficiente forțe, nu exclud varianta de a ataca Moscova. Amenințarea vine în condițiile în care o serie de observatori occidentali au suspiciuni și cred că episodul atacurilor asupra teritoriilor rusești, inclusiv asupra Moscovei, face parte dintr-un scenariu elaborat la Kremlin.

UPDATE 9:20 - Publicațiile de propagandă ale Kremlinului susțin că Tara Reade, o fostă angajată a Senatului care l-a acuzat pe președintele american Joe Biden de agresiune sexuală în 2020, a părăsit Statele Unite și s-a refugiat în Federația Rusă, cu intenția de a obține cetățenia rusă.

UPDATE 6:00

Kievul este în discuţii cu reprezentanţii companiei britanice de armament BAE Systems pentru a deschide în Ucraina o fabrică pentru producţia şi reparaţia unei game diverse de armament, de la tancuri la artilerie, a anunţat marţi seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mai spus că a discutat în cursul zilei cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, despre apărarea aeriană a Ucrainei, dar şi despre coordonarea unor poziţii înainte de evenimente internaţionale importante unde vocea Berlinului poate fi „determinantă”.

UPDATE

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONURafael Grossi încearcă de luni de zile să stabilească un acord care să reducă riscul unui accident nuclear catastrofal ca urmare a activităţilor militare, precum bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, care se află în Ucraina şi este ocupată de Rusia de mai bine de un an, informează Reuters preluat de Agerpres.

Cele cinci principii ale sale prevăd că nu ar trebui să existe niciun atac asupra sau dinspre centrală, nu ar trebui să fie folosită ca bază pentru armament greu, cum ar fi lansatoare de rachete multiple, sisteme de artilerie, muniţii şi tancuri sau pentru personalul militar care ar putea fi folosit pentru un atac dinspre centrală.

Mai multe articole despre:
onu aiea zaporojie centrala zaporojie ucraina rusia