MENIU

AGENT DE INFLUENŢĂ

S. Olaru susţine că Teoctist a lucrat pentru Securitate

Istoricul Stejărel Olaru afirmă că Patriarhul Teoctist a fost cel puţin agent de influenţă al Securităţii, înainte de 1989. Stejărel Olaru a declarat, în emisiunea Puterea Banilor, la Money Channel, că a descoperit numele Patriarhului în mai multe documente ale Securităţii. În replică, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române susţine că acuzaţiile aduse Patriarhului sunt simple fabulaţii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al CNSAS, Cazimir Ionescu, susţine că instituţia pe care o reprezintă nu a verificat dosarele clericilor şi în consecinţă nu poate spune dacă afirmaţiile lui Stejărel Olaru sunt sau nu adevărate.


Reacţia Patriarhiei nu a întârziat. Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, susţine că astfel de acuzaţii ar trebui probate într-o societate normală şi democratică. Pe de altă parte, Cazimir Ionescu, purtătorul de cuvânt al CNSAS susţine că nu au avut loc niciodată discuţii pe această temă.

Mai mult, el susţine că noua conducere a CNSAS se inspiră din modelul polonez în care reprezentanţii Bisercii nu sunt supuşi unei verificări a dosarelor.


Mai multe articole despre:
Teoctist Securitate