MENIU

Afectează cariile dentare ale mamei dezvoltarea bebeluşului?

Foarte multe femei însărcinate se întreabă în ce măsură cariile dentare le pot afecta bebeluşul şi dacă este permis tratamentul stomatologic în timpul sarcinii. Medicii dentişti spun că deşi cariile nu pot afecta bebeluşul, acestea pot sta la baza unor complicaţii, precum infecţiile, care ar putea prezenta riscuri pentru micuţ. Aşadar, este indicat ca înainte de a rămâne însărcinată să vă prezentanţi la stomatolog pentru a vă rezolva problemele dentare.

Având în vedere că în timpul sarcinii unele manopere stomatologice sunt interzise (ex.: anesteziile, radiografiile), este indicat că înainte de a rămâne însărcinate, doamnele să facă un control stomatologic şi să îşi verifice starea dinţilor într-un cabinet, pentru a preîntâmpina eventualele problemele dentare ce pot apărea în timpul sarcinii.

"Căria dentară simplă nu poate afecta sănătatea bebeluşului. Însă, complicaţiile pe care le poate da uneori pot afecta sarcina. De exemplu, infecţiile cu punct de plecare dentar pot necesită terapie cu antibiotice în timpul sarcinii, ceea ce la începutul sarcinii, de exemplu, se poate traduce într-un risc pentru bebeluş", a explicat pentru Realitatea.net, Dr. Manuela Lupaşcu - medic coordonator LLL Dental.

Cea mai des întâlnită problema dentară în timpul sarcinii este legată de sângerarea gingiilor. Multe femei însărcinate descoperă în timpul sarcinii că gingiile lor sângerează atunci când se periază sau când folosesc aţă dentară. De obicei, responsabilă pentru această neplăcere este gingivită de sarcina (inflamatia gingiei).
Particulele alimentare prinse între dinţi şi gingii atrag bacterii care pot duce la această inflamaţie. Deşi această boală poate afecta pe oricine, hormonii produşi în timpul saricinii de multe ori o agravează prin faptul că determina umflarea ţesuturilor şi creşterea aportului sangvin la nivelul gingiilor. O altă problema stomatologică pe care o reclamă adesea femeile însărcinate este cea a apariţiei cariilor dentare în timpul sarcinii sau în perioada post-natală. În timpul sarcinii, bacteriile normale şi echilibrul acido-bazic din cavitatea bucală se pot schimbă şi pot predispune la apariţia cariilor.

"Medicul stomatolog trebuie să ştie că sunteţi însărcinată, dar în niciun caz nu trebuie întrerupte vizitele de rutină la el şi la igienist din cauza sarcinii. Ei vor şti ce manopere pot face în timpul sarcinii, precum şi ce manopere este indicat să fie amânate pentru perioada de după sarcina. De exemplu, radiografiile şi anesteziile sunt manopere care sunt recomandate a fi amânate pentru perioada de după sarcina", a mai explicat Dr. Manuela Lupaşcu.

Mai multe articole despre:
bebeluş mamă stomatolog carii femeie însărcinată